Ingrediens Spotlight: Rose Water

Första gången vi köpte en flaska rosenvatten hade vi ingen aning om vad vi skulle göra med det. Det lät bara så vackert! Nu är det doftande rosenvattnet en häftklammer i vårt skafferi, som infunderar allt från kakor till ris.

Rostvatten har gjorts från destillationen av rosenblad, och har en lång kulinarisk historia med ursprung i perserna och sprider sig över den medeltida islamiska världen. Idag, från Mellanöstern till Nordafrika till Sydasien, kan rosenvatten användas för att smaka både söta och salta rätter. Det är en viktig ingrediens i sötsaker som lokum (turkisk glädje), marsipan och gulab jamun. Även risrätter och kött som lamm kan förbättras med den rosa, söta doften av rosevatten.

I Förenta staterna är dess användning ofta begränsad till blandade drycker. Rose vatten verkar också vara en förvärvad smak för vissa. Om du aldrig har kokat med det, eller tror att du inte gillar det men vill ge det ett försök, föreslår vi att du använder en delikat hand. För mycket rostvatten kan övermanna och fördjupa sig i överdriven parfymerad farmor territorium. Men bara rätt mängd kan vara förtjusande. Tillsätt några droppar till iste eller limonad, lätta dryck det över bär eller melon, eller tillsätt ett stänk till rispudding med pistaschmandlar. Tillsätt den till vispad grädde och servera med frukt eller tårta. Eller prova ett av dessa recept:

• Färsk Fig och Rose Smoothie, från Chocolate & Zucchini
• Melon och Mozzarella-sallad med Rose Water Vinaigrette, från allvarliga ätter
• Rose Water och Tea Granita, från Bon Appétit
• Rose Water Plum Compote, från 101 kokböcker
• Rosewater & Pistachio Kulfi med Griddled Mangoes, från BBC Good Food
• Rosewater Yoghurt Panna Cotta med Blåbär, från Kitchn
• Shirin Polo (persisk söt ris), från olivträd och honung

Rosa vatten kan hittas på indiska och Mellanöstern marknader och gourmetbutiker. Öppna den en gång i kylen. För att göra ditt eget rovvatten, kolla in den här artikeln:

• Hur man lagar mat med rosor och gör Rosewater, från Suite101

Relaterad: Straight Up: Använda rosor i cocktails

(Bild: Flickr medlem levantarmialma licensierad under Creative Commons)