Ingrediens Spotlight: Moringa löv

Unfamiliarity avskyr oss aldrig när vi handlar på etniska marknader … vilket innebär att vi lämnade vår lokala sydostasiatiska livsmedelsbutik med en påse full av “Malongai” och många frågor. Vi har aldrig använt det här gröna tidigare och hoppas kunna hitta några matlagningsförslag bland våra läsare.

Vi gjorde lite forskning och upptäckte att det här är löv från Moringa oleifera träd; Malongai eller Malunggay är namnet Tagalog. Förutom Filippinerna odlas den här indianska växten i Malaysia, Indien, Sri Lanka, Central- och Sydamerika och Afrika. Det är snabbväxande, torktolerant och utspår som ett “mirakelträd” på grund av sitt höga näringsvärde och flera andra användningsområden, inklusive allt från vattenrening till biodiesel.

Men hur smakar det? Vi försökte de små, mörkgröna bladen råa och de var lemony och peppery. Tydligen kan det kokas som spenat eller torkas och används som ört eller te. Nutritionellt är det högt i kalcium, kalium, järn och vitaminer A och C. Olika andra delar av Moringa-växten är också ätbara. Kathryn stötte på fröskalorna, eller Drumstick Malunggay, på jordbruksmarknaden förra året.

Vi hittade några intressanta recept för Moringa löv och skulle älska mer råd från någon som är bekant med den här gröna!

• Corn med Malunggay Leaves, från Earth News
• Munaga Aaku Charu (Drumstick Leaves Soup), från Sailus mat-indiska mat
• Ginataang Malunggay, från filippinsk vegetarisk recept
• Moringa Leafsås och Fräsch Moringa Blad, Bönor och Kött, från Moringa Farms
• Spiced Drumstick Leaves, från Asien samhället

Relaterad: Ingrediens Spotlight: Drumstick Malunggay

(Bild: Emily Ho)