Ingrediens Spotlight: Hoja Santa

Att upptäcka en ny (till oss) ört är alltid en spännande händelse, och på senare tid är vår entusiasm föremål för Hoja Santa. Också känd som mexikansk pepperleaf eller rot öl växt, kan dessa hjärtformade löv finns att växa i hela Amerika – kanske i din bakgård! Har du någonsin kokat med dem?

Bladen luktar och smakar som en kombination av root beer eller sassafras och anis. I mexikansk matlagning används de ofta för att packa tamales, kött eller fisk och är en viktig ingrediens i Oaxacan mole verde, en grön sås. Inspirerad av en Texan Cheesemaker Hoja Santa Goat Cheese, vi nyligen förpackade några färsk getost i bladen för ett par dagar och de gav en något minty, dragonliknande smak. Vi är angelägna om att tänka på fler sätt att laga mat med bladen – förpacka dem runt ingredienser innan du grillar eller ångar, huggar dem i grönsaker och grytor och mer.

För att hitta Hoja Santa, kontrollera bakgårdar, Latino livsmedelsbutiker och bönder marknader (om du bor i LA, säljer Lily Baltazar av ABC Rabarber dem på Hollywood Farmers Market). Och för mer information om växten, se Mexican Pepperleaf (Piper auritum Kunth) på Spice Pages.

Relaterad: Ingrediens spotlight: chipilín

(Bilder: Emily Ho, Forest & Kim Starr licensierad under Creative Commons)