I Tyskland äter du tårta varje dag

Kakor, bland annat söta godisar, är en enormt viktig del av den tyska kulturen. Nästa steg att lära känna någon i Tyskland samlas inte hemma för cocktails, som i Frankrike, eller till middag, som i USA, men för tårta och kaffe på en helg eftermiddag. Över hela landet bakar man fortfarande bakverkskakor till söndagsmiddagen Kaffeezeit (kaffetid) med sina vänner och familj.

Kakor för födelsedagar och bortom

Födelsedagar är också en stor sak i Tyskland – inte bara för barn utan också för vuxna – och traditionen dikterar att du måste göra eller köpa tårta på din födelsedag med andra människor. Varje år på min mans födelsedag bakar jag faktiskt två separata kakor: en för vänner och familj vi firar med, och den andra för honom att ta till jobbet för sina kollegor.

Hemlagade kakor är så viktiga i Tyskland att på caféer och restauranger Gasthäuser (tavernor med restauranger) över hela landet, om du firar en födelsedag eller ett speciellt tillfälle med en större grupp, är det helt acceptabelt att ta med egna hemlagade kakor, medan restaurangen ger tallrikar och bestick och serverar kaffe och te.

Den Everyday Tårta

Men en eftermiddagskaka är inte bara för helgmiddagar eller firande. Min svärfar, till exempel, tar till och med en eftermiddagsbrytning för kaffe och tårta varje dag i sin bilhandel, i den tidskända tyska traditionen. Vid 3 på eftermiddagen. skarpa han och hans kollegor sätter ner sina verktyg, torkar bort sina fettfärgade händer och trupper över gatan till sitt lokala bageri, där de beställer feta skivskivor – plommon Streusel på en jästskorpa, kanske eller ostkaka gjord med korn Quark eller Kranzkuchen, ett fläckigt flätat bakverk fyllt med mandelpasta och russin – att äta som de nypa sina koppar kaffe.


Få Louisas recept: Sunken Apple Cake


Naturligtvis innebär våra moderna tider att tyskare också har mindre tid för rekreationsbakning dessa dagar, men med så starka traditioner som den nästan heliga söndagsmiddagen Kaffeezeit med familj eller vänner måste den tyska bageren ha en stor repertoar av kakor att dra från. Det finns enkla smör kakor surade med bakpulver eller den imponerande kraften av slagna äggvita; kakor toppade med säsongsbetonad frukt; överraskande lätt gammaldags svamprullar fyllda med vispad grädde och sylt eller frukt fint sura ostekakar gjorda med Quark; och söta jästkakor, toppade med allt från färsk frukt, karamelliserad mandel och grädde, till malda vallmofrön, till en stor, knobbig sats Streusel.


Tysk bakning är en traditionell dröm; Majoriteten av dess mest klassiska godis har gjorts på samma sätt i många decennier, om inte århundraden.


Det innebär att kaka-bakning kan utföras av varje färdighetssats – från nybörjaren eller bakande utmanade, som kommer att hålla sig till enklare saker som Marmorkuchen (marmorkakan, en rikstäckande födelsedagsfavorit – oavsett ålder) till den erfarna proffsen, som säkert kommer att försöka sin hand regelbundet på fruktfylld Strudel eller en invecklad flätad kranskaka.

Tysk bakning är en traditionell dröm; Majoriteten av dess mest klassiska godis har gjorts på samma sätt i många decennier, om inte århundraden. Och ändå innehåller den nutida tyska bakaren alla slags moderna trender i sin kaka-bakning. Min kära vän Maja, på hennes senaste födelsedag, gjorde ett imponerande sortiment av kakor och kakor som var väldigt klassiska i teorin, men rejiggered med alla sorters utsökta “nymodiga” element. Hennes Frankfurter Kranz, en smöriglagskaka traditionellt fylld och mättad med smörgås och hackad hemlagad nötskört, omformades (och något lättare) med färska jordgubbar vikta i en vaniljglass som fyllning och frostning och en “spröd” gjord med karamelliserad havre.

Art of German Cakes

Till skillnad från amerikansk bakning, med sina tilltalande lätt brownies och muffins, är tyska (och österrikiska) tårta recept inte alltid snabbt och enkelt. Särskilda tillfällen kakor är ofta flera element affärer, med flera lager av tårta och kaka baser, kräm och frukt eller sylt fyllningar, plus en speciell toppning. Det finns olika basuppskrifter att behärska, som papper-tunn Strudel deg eller fjädrande, berikad jästdegen. Men tyskarna växer upp och tittar på sina mormor och mödrar som gör dessa saker hela tiden, och även den mest motvilliga kocken kommer att kunna berätta om hans eller hennes favorit sätt att göra Pflaumenkuchen (gjord plommakaka) eller Käsekuchen (Quark Cheesecake).

Läs mer: Pumpernickel är bara en av Tysklands 3 240 bröd

I min nya bok, Classic German Baking, Jag samlade alla mina favoritkaka recept från så många källor som jag kunde – min svärmor, antika kockböcker, bakom ett paket marcipan, min vän Maja, ens farfar till en liten pojke i min sons daghem . Jag testade dem rigoröst och anpassade dem till amerikanska ingredienser och kök. Och det är mitt glada hopp att läsarna lär mig att baka tyska godisar med min bok, de kommer också att införliva några av mina favorittyska traditioner i sina liv, som att pausa för en sammankomst med vänner och kaffe på en helgmiddag med minst två hemlagade kakor att dela.

Hitta Luisas bok:

Classic German Baking av Luisa Weiss