Hur man lagar ris i elpressen

Ris verkar flummox så många hem kockar, och ännu mer så när vi vill ha vårt ris i en rush. Stovetop ris, riskokare, ris i ugnen – många metoder lovar perfekt ris, men få erbjuder ris som är klart nästan så snart vi vill ha det. En elektrisk tryckkokare är nyckeln till perfekt ris i en rush.

(Bildkredit: Christine Han)

Tryckkokare, inte en risugn

Riskokare är bra (jämnt industriella) apparater, men en tryckkokare kan laga ris på halva tiden samtidigt som man förkortar en mängd andra köksuppgifter. Riskokare är konstruerade för att stänga av när vattnet inuti kokar, medan tryckkokare är konstruerade för att få vatten (och matvaror) över kokpunkten. Medan många elektriska tryckkokare innehåller en riskokningsfunktion, blir resultaten snabbare och mer konsekventa om riset är kokt med manuell tryckinställning.

Dagens Fråga: Ska jag köpa en risugn eller en tryckkokare?

Naturlig frisättning

Goda tryckkokande recept ger dig information om huruvida trycket i ugnen ska släppas ut genom naturlig utlösning eller snabb frisättning. Naturlig frisättning anses vara en del av receptets koktid, speciellt med livsmedel som ris och bönor som fortsätter att laga mat under naturlig frisättning. Snabb frisättning av ris kommer att resultera i en skummande sprut från tryckkokaren och underlaget.

Alla deets: Vad är skillnaden mellan naturlig frisättning och snabb release för tryckkokare?

Vatten-till-Rice-to-Release-förhållanden

Framgångsrik rislagning beror på ett specifikt förhållande mellan vatten och ris. Detta gäller även för matlagning av ris i en elektrisk tryckkokare, men naturlig frisättningstid blir också en faktor och måste redovisas. Nedan följer en riktlinje för tillagning av vanliga ristyper, inklusive förhållanden mellan vatten och ris. Tiderna kan variera beroende på risproducenten och det elektriska trycksprutmärket. Vi använder basmati i vårt recept här, men använd det här diagrammet om du lagar en annan mängd ris.

Ris: 1 kopp

Flytande

Tid

Tryck

Släpp

Basmati

1 1/2 koppar

4 minuter

Hög

10 minuter naturlig frisättning

Brun

1 1/4 koppar

22 minuter

Hög

10 minuter naturlig frisättning

Jasmin

1 kopp

1 minut

Hög

10 minuter naturlig frisättning

Vild

3 koppar

25 minuter

Hög

Naturlig frisättning

Ställ och laga mat: Ställ in tryckkokaren till HÖG och ställ in timern i 4 minuter. “Src =” https://atmedia.imgix.net/b0127516a8d6c8f587501474b60c7193ad044b2c?w=160&h=160&fit=crop “>

Öppna och tjäna: Lossa försiktigt det återstående trycket tills locket kan öppnas. Lägg till smöret, om det används, och fluff med en gaffel. “Src =” https://atmedia.imgix.net/729be1fbf66b6a585de725068aaa75cd1a5d5b08?w=160&h=160&fit=crop “>


Hur man lagar ris i elpressen

Gör 6 koppar

Vad du behöver

Ingredienser

 • 2 koppar

  Basmati ris

 • 3 koppar

  vatten

 • 1 tesked

  kosher salt

 • 1 tesked

  osaltat smör (valfritt)

 • Utrustning
 • Måttkoppar

 • Mätskedar

 • Elektrisk tryckkokare

Instruktioner

 1. Kombinera ris och vatten: Placera ris, vatten och salt i skålen av en elektrisk tryckkokare. Låsa locket på.

 2. Ställ och laga mat: Ställ in tryckkokaren till HÖG och ställ in timern i 4 minuter.

 3. Naturlig frisättning: Låt ångan släppa naturligt i 10 minuter. Öppna inte utlösningsventilen.

 4. Öppna och tjäna: Lossa försiktigt det återstående trycket tills locket kan öppnas. Tillsätt smöret, om det används, och fluff med en gaffel.