Hur man gör röda bönor och ris i en elektrisk tryckkokare

“Röda bönor och ris på måndag” är en av de pålitliga arbetsdagens hörnstenar i New Orleans-köket, en stark maträtt som är rotad i stadens 300-åriga historia. Ursprungligen en genial, lågt underhållande sätt att mata ett hus på maskinens tvättdag, “rödbönor och ris” arbetade in i klassisk status genom regionens hem-, restaurang- och lunchrummeny.

Som lycka skulle ha det, när jag flyttade till New Orleans 2001, letade jag efter ett sätt att mata en massa människor. En ny transplantation till staden, jag hade ärft min mormors köksbord – en hulking, Formica-toppad bit av lönn som fungerade som en av centrum för vår familjs emotionella universum. Två generationer av min mammas familj växte upp runt det bordet, så fyllde det en gång i veckan med kladd och mat som det som var rätt att göra.

Min måndag-natt röda bönor & ris tradition

Jag anpassade måndagskvällens röda bönartradition och fyllde bordet med en ständigt föränderlig grupp av vänner, familj, vänner-vänner, resenärer och andra ne’er-do-brunnar. På 15 år har det aldrig varit samma grupp två gånger, men samtalen och energiprojektet driver oss genom veckan.

Enkel mat, enkla regler – Röda bönor och majsbröd på menyn, kom avslappnad, ta whatchawannadrink, inga telefoner vid bordet, whisky till efterrätt – arbetar varje gång på en vanligtvis otrevlig måndagskväll. Alla vill äta gott och dricka vin efter en dag tillbaka på jobbet. Den magiska är i enkelheten och kismet i det stora bordet.

Efter ett tag började gästerna begära en version i sina hemstäder (“Vill du komma och göra det på min plats?”). Vänner i restaurangbranschen (många av de kockar som arbetade i New Orleans eller älskade staden) frivilliga sina rum och Red Beans Roadshow tog väg till 2015.

Det är allt inriktat på samma elementära ritual: god mat, bra samtal och minimala distraktioner. Det är en chans att dela ett skratt över en skål röda bönor och dela lite New Orleans innan tisdagsmorgonen rullar runt.

Så här tar du hem till ditt hem.

(Bildkredit: Lauren Volo)

Välj rätt bönor

I en så enkel skål, rätt böna (och i det här fallet där är ett korrekt val) kan göra hela skillnaden. I årtionden har New Orleans-mormor konsekvent använt torkade njurbönor märkta med en stor röd blomma – Camellia Brand – som deras go-to brand.

“Camellias” inspirerar hård lojalitet bland traditionella New Orleans kockar på grund av deras kända höga standarder (Camellia-familjen har en FDS “bättre än A” -kategori som kallas efter dem), konsekvent smakprofil och överkomliga priser. Och eftersom alla köper dem, lagerförvaringar cyklar genom ofta, eliminerar banan av den torkade bönakocken – gamla, gamla bönor som aldrig är helt “grädde ut” och håller sig knackiga även efter timmars matlagning.

Hitta Camellia Kidney Beans Online

Camellia bönor är tillgängliga i vissa livsmedelsbutiker, via nätbutiker som Amazon, eller via företagets hemsida.

Använd egentligen äkta-till-gud Andouille korv

Även om en köttig hambon är det traditionella sättet att lägga porky godhet till maträtten, vänder jag vanligtvis till andouille från Jacobs världsberömda Andouille i Laplace, Louisiana, strax utanför New Orleans. Jacobs gör sin särpräglade andouille i traditionell stil – bitar av fläskkulder helt enkelt kryddad med salt, paprika, cayenne och vitlök och sedan rökt i timmar över ek eller pecan trä. Denna teknik ger en otroligt smakfull, chunky korv som är som den kryddiga kärnan i Guds egen påskskinka.

Proffstips: Om du bara kan få mushy emulgerad “andouille” från din lokala livsmedelsbutik, är det bäst att ersätta en tärningsskinka eller en aggressiv kielbasa. De flesta matvaror korv är i grunden varma hundar med Cajun kryddor tillsatt.

(Bildkredit: Lauren Volo)

Lägg till lite Cajun Spice

Och talar om “Cajun kryddor”, använder nästan alla Louisiana kockar en förblandad kryddblandning för att bygga lager av smak under den första aromatiska sautén av “Holy Trinity” – lök, grön paprika, selleri och vitlök. Det finns massor av sorter av Louisiana / Cajun / Creole kryddor som finns i den moderna livsmedelsbutiken, men min go-to har alltid varit Tony Chachers (uttalad SHASH-er-eez), en häftklammer i de flesta södra Louisiana hushållskök.

Metoden: En anteckning från Kitchn

Pableaux kockar sina röda bönor i en enkel långsam kokt ugn, vilket är perfekt för parfymering av huset på måndagskvällen. Vi har anpassat den för snabbare matlagning i en elektrisk tryckkokare. Mindre romantisk, kanske, men tryckkokaren tillåter att njuta av denna traditionella New Orleans-skålen även på de skyndsamma måndagskvällarna.

Sauté lökarna. Tillsätt lök, kryddor, salt och svartpeppar. Sauté tills öm, ca 5 minuter. “Src =” https://atmedia.imgix.net/7ae86e2fa56b8f1bc07000aae71923a1fbfa7f4e?w=160&h=160&fit=crop “>

Tillsätt bönor och korv. Tillsätt bönorna. Lägg till tillräckligt med vatten för att täcka, ca 4 koppar. Gnugga basilikan mellan handflammorna när du lägger den till potten. Lägg till salvia och vikblad. Återför korven till insatsen och rör om att kombinera. “Src =” https://atmedia.imgix.net/8fb5db92b3f6282e691acba9d39732e8dda7980c?w=160&h=160&fit=crop “>

Släpp trycket. Låt tryckkokaren släppa ut naturligt (öppna inte ventilen) – detta bör ta 10 till 15 minuter. Avtäcka och testa bönorna för doneness; När de pressas mot insidan ska de lätt masha. När bönorna är mjuka, blanda lite med en potatismasare tills blandningen ser krämig ut. Om bönorna är undertonade, sätt tillbaka till högt tryck i 3 minuter och upprepa naturlig frisättning som ovan. “Src =” https://atmedia.imgix.net/079c9e42dc02f01db81f891897167696ca433113?w=160&h=160&fit=crop “>

Servera över ris. Servera varma med kokt vitt ris, kvarvarande persilja och mer varm sås. “Src =” https://atmedia.imgix.net/5250e5e9cfa23f394ce55ed815b36f1fa5076a9f?w=160&h=160&fit=crop “>


Hur man gör röda bönor och ris i en elektrisk tryckkokare

Serverar 8 till 10

Vad du behöver

Ingredienser

 • 3 matskedar

  olivolja eller vegetabilisk olja

 • 1 pund

  bra rökt korv, helst andouille, skivad i 1/2-tums tjocka rundor

 • 2

  medelgula lök, hackad

 • 1 tesked

  Creole kryddor, som Tony Cachers

 • 1/2 tesked

  Salt

 • 1/4 tesked

  nymalen svartpeppar

 • 7

  vitlöksklyftor, malet

 • 1

  medium selleri stjälk, tärningar

 • 1

  medelgrön paprika, tärningar

 • 1 matsked

  torkad basilika

 • Nypa

  Torkad salvia

 • 3

  laurbladen

 • 1 pund

  Camellia torkade röda bönor

 • 1 knippa

  Skaljoner, tunt skivad

 • Löv av 1 gäng frisk italiensk persilja, finhackad

 • Crystal varm sås

 • Kokt ris, för servering

 • Utrustning
 • Måttkoppar och skedar

 • Kockens kniv

 • Tallrik

 • Pappershandukar

 • Skärbräda

 • Elektrisk tryckkokare, Instant Pot, eller holländsk ugn

Instruktioner

Instruktioner för elektrisk tryckkokare eller Instant Pot:

 1. Brun korven. Placera oljan i insatsen av en elektrisk tryckkokare och sätt på sauté-inställningen. När oljan skimrar, lägg till korv och brun, rör om ofta, för att göra så mycket fett som möjligt. När den är brunad, överför den till en pappershandduksfodrad platta, vilket lämnar fettet bakom i insatsen.

 2. Sauté lökarna. Tillsätt lök, kryddor, salt och svartpeppar. Sauté tills anbud, ca 5 minuter.

 3. Tillsätt vitlök, selleri och paprika. Tillsätt vitlök och laga 2 till 3 minuter. Tillsätt selleri och paprika och koka tills det är genomskinligt.

 4. Tillsätt bönor och korv. Tillsätt bönorna. Lägg till tillräckligt med vatten för att täcka, ca 4 koppar. Gnugga basilikan mellan handflammorna när du lägger den till potten. Lägg till salvia och vikblad. Återför korven till insatsen och rör om att kombinera.

 5. Tätning och tryckkock. Täta tryckkokaren. Ställ på högt tryck i 35 minuter. Nu är det bra att laga riset.

 6. Släpp trycket. Låt tryckkokaren släppa ut naturligt (öppna inte ventilen) – detta bör ta 10 till 15 minuter. Avtäcka och testa bönorna för doneness; När de pressas mot insidan ska de lätt masha. När bönorna är mjuka, blanda lite med en potatismasare tills blandningen ser krämig ut. Om bönorna är undertonade, sätt tillbaka till högt tryck i 3 minuter och upprepa naturlig frisättning som ovan.

 7. Säsong bönorna. Rör i skalorna och nästan all persilja, reservera lite för garnering. Smaka och krydda bra med salt och varm sås om det behövs.

 8. Servera över ris. Servera varmt med kokt vitt ris, kvarvarande persilja och mer varm sås.

Instruktioner för holländsk ugn / ugn:

 1. Blötlägg bönorna. Plocka igenom bönorna och kasta bort några shriveled bönor. Skölj bönorna i en kolsyrare. Placera i en stor skål, täck med kallt vatten och suga i rumstemperatur i minst 4 timmar eller över natten.

 2. Brun korven. Värm oljan i en stor, tungbottnad kruka eller nederländsk ugn över medelvärme tills det skimrar. Lägg till korv och brunt, rör om ofta, för att göra så mycket fett som möjligt. När den är brunbrun, överför den till en pappershandduksfodrad tallrik, vilket lämnar fettet bakom i kruken.

 3. Koka lök, vitlök, selleri och paprika. Tillsätt lökarna och kryddorna i kruken och koka, omrör ofta, tills de är bruna, ca 5 minuter. Tillsätt vitlök och koka 1 minut. Tillsätt selleri och paprika och laga till tills mjukt och genomskinligt.

 4. Tillsätt bönor och korv. Töm bönorna och lägg till potten. Tillsätt tillräckligt med vatten för att täcka. Gnugga basilikan mellan handflammorna när du lägger den till potten. Lägg till salvia och vikblad. Återför korven till potten och rör om att kombinera.

 5. Smäll på bönorna tills det är ömt. Koka upp blandningen. Minska värmen och sjuda, rör om ibland tills bönor är ömma, 1 till 1 1/2 timmar. När bönorna är mjuka, blanda lite med en potatismasare tills blandningen ser krämig ut.

 6. Säsong bönorna. Rör i skalorna och nästan all persilja, reservera lite för garnering. Smaka och krydda bra med salt och varm sås.

 7. Servera över ris. Servera varmt med kokt vitt ris, kvarvarande persilja och mer varm sås.

Receptanteckningar

Lagring: Förvara kvarvarande bönor i en lufttät behållare i kylskåpet i upp till 3 dagar.