Hur man gör lätt rosmarinfocaccia

Jag är ärlig med dig: Jag bryr mig inte om focaccia som är toppad med många saker. Jag gillar min focaccia att vara ett enkelt, herbybröd med tonvikt på salt och olivolja. Jag kan tillåta en eller två tillsatser förutom havsaltet, olivolja och örter. Men det är det. Du kan känna dig annorlunda, och det är förstås bara bra. Du kan använda detta recept som en bas för alla dina favoritfocaccia toppings. Men bara för idag, prova det enkelt och enkelt med ett glas djuprött vin och kanske en kil ost på sidan. Det är verkligen ganska gott!

Focaccia är en underbar sak att ha till hands. Det serveras bäst varm, bara från ugnen, antingen som en nibble före middagen eller som brödet att följa med huvudmåltiden. Det är också modernt i vissa cirklar för att göra smörgåsar med den.

Det här receptet är nära ett som vi presenterade för några år sedan, från de fina damerna på Canal House Cooking. Det receptet har skivor av tunn citron utspridda över toppen, vilket är gudomligt, och jag har inkluderat detta som en valfri ingrediens här. En annan förändring är att jag använder lite helvete fyra för smak och konsistens.

Denna deg är ganska våt, men tillsättningen av olivolja betyder att den fortfarande är smidig och lätt att arbeta med. Om du använder en matprocessor eller mixer, behöver du inte knäda den för hand.


Hur man gör lätt rosmarinfocaccia

 • 1 kuvert

  (2 1/4 teskedar) aktiv torrjäst

 • 1 3/4 koppar

  varmvatten

 • 3 1/2 koppar

  vitt mjöl

 • 1/2 kopp

  fullkornsmjöl

 • 2 teskedar

  salt-

 • 4 1/2 matskedar

  (ungefär) bra extra jungfruolja, uppdelad

 • 5

  kvistar av färsk rosmarin

 • Flera knivar av Maldonsalt (eller annat fläckigt havssalt)

 • Utrustning
 • 11-kopps (eller större) livsmedelsprocessor (Se Receptnoter för andra blandningsalternativ)

 • Måttkoppar och skedar

 • Medium storlek skål

 • Storskalig skål

 • 1

  bakplåt (16 “x12” eller liknande storlek)

 • Trådkylare

Instruktioner

 1. Lös upp och försök jäst. Lös upp jästen i varmt vatten i en medium skål. Vänta några minuter tills blandningen börjar skumma upp. Detta är proofing jäst. (Du kan hoppa över det här steget om du är säker på att din jäst är bra och stark.)

 2. Gör degen. I skålen hos en matberedare pulsar mjöl och salt för att kombinera. Tillsätt jästblandningen och 2 matskedar olivolja. Pulsa tills en grov boll av deg bildas, ca 1 minut. Ta bort från deg från matberedare. Det ska vara fuktigt men inte för klibbigt. Forma det i en boll. (Se Receptnoter, nedan, för anvisningar om att göra deg utan matberedare.)

 3. Låt det stiga upp. Tillsätt ca 2 tsk olivolja till en stor skål. Lägg i bollen av deg och vrid den så att den är belagd på alla sidor. Skydda med en kökshandduk och placera den på en varm plats för att dubbla i bulk, ca 2 timmar.

 4. Sätt degen i pannan. Dryck ca 1 tesked olivolja på bakplåten och gnid den över botten och sidor. Kasta ner degen och lägg degen på bakplåten. Använd fingertopparna, koaxa och sträck degen för att täcka botten av pannan; Det kan inte nå hela vägen till kanterna. Skydda med en handduk och lämna på en varm plats för att vila, ca 30-40 minuter.

  → Du kan också dela degen i halva med en skarp kniv för att göra en mindre bröd för mindre sammankomster och frysa den andra halvan av degen för senare. Mindre focaccia-bröd kan bakas på en kvartstorlek bakplåt (9-1 / 2 “x 13”) eller i mitten av ett vanligt bakplåt. För att frysa den andra halvan, placera degen i en fryspåse, pressa ut överskottsluften, försegla, märka och frysta.

 5. Förvärm ugnen och förbered den rosmarin. Medan degen vilar, förvärmas ugnen till 450 ° F med ett stativ i mitten av ugnen. Stripa de rosmarinblad från stjälkarna. Om de rosmarinblad är stora, hugga dem med en kniv. Du kan lämna några av de mindre, mjukare bladen hela. Du borde ha ca 2 skarpa matskedar.

 6. Förbered focaccia för bakning. När focacciasen har blivit uppblåst i pannan, sprinkla rosmarin jämnt över ytan. Använd fingertopparna, dimple (gör grunda indragningar) över hela focaccias yta. Drizzle ca 2 teskedar olivolja över brödet, så oljebassängerna i inskärningarna här och där. Använd lite mer om det behövs. Stänk brödet med 2 eller 3 stift av det flakiga saltet.

 7. Placera i ugnen och baka. Placera i ugnen och vrid omedelbart värmen till 375 ° F. Baka ca 20 – 25 minuter, kontrollera efter 15 minuter. Focaccia är klar när det är guldbrunt.

 8. Avlägsna från ugnen och svalna. Ta bort bröd från ugnen. Ta bort brödet från bakplåten med en varmplatta eller spatel och placera den på ett trådställ för att kyla något. Focaccia är bäst att ätas när det är varmt, men helt fint vid rumstemperatur. Om skorpan blir för mjuk, försök poppa tillbaka den i en ugn med 350 ° F i några minuter för att spruta upp det.

Receptanteckningar

Gör Focaccia i en mixer: Knippa degen i en stående mixerpassning med krokfästet i 5-8 minuter tills degen är jämn och elastisk.

Gör Focaccia för hand: Blanda degen i skålen med en stabil sked tills den är så smidig som möjligt. Vänd den ut på en lättmjölkad yta och knä till den är jämn och elastisk, 8-10 minuter.

Gör Focaccia-rundor: För att göra 4-8 “rundfocaccia, dela degen i halv och baka i två 8” kakor.

Ytterligare toppings: Lägg till några av dessa påfyllningar innan du bakar – mycket tunt skivade citroner, oliver (hela eller skivad i halva), tjocka skivor färsk vitlök eller skalot, en strö av parmesanost, några hackade soltorkade tomater, kubad pancetta. I stället för rosmarin, försök med färsk timjan, gräslök eller oregano. Om du vill använda färsk basilika ska du spruta på den efter bakning.

Arbeta med Kyld deg: Degen kan också hållas över natten i en täckt behållare i kylskåpet, vilket kommer att retardera jäst och resultera i en långsam uppgång och extra smak. Hämta instruktionerna med steg 4 ovan. Du behöver inte värma degen innan du använder den, men tillåta extra tid för att det ska stiga före bakning.

Arbeta med frusna deg: Om du använder frusig deg, låt den tina i kylskåpet i minst 8 timmar. När du är redo att baka, ta den ur kylskåpet och sträck den i pannan, enligt vad som anges i steg 4 ovan. Fortsätt att följa instruktioner därifrån.