Hur man gör kyckling Tikka Masala i elpressen

Det finns ingen anledning att beställa kyckling tikka masala takeout när du kan göra det blixtsnabbt i tryckkokaren.

(Bildkredit: Christine Han)

Kycklingen

Benlösa, skinnfria kycklingslår ger mycket smak och ömhet till detta recept. Innan du skär låren i stycken, ta bort allt överskott av fett. Du vill att kycklingbitarna ska vara bitmåttiga, så sikta på ett snitt ca 1 1/2 tum.

Traditionella kyckling tikka masala recept börjar med att marinera kycklingen i en yoghurt sås. Under provningen fann jag att yoghurtmarinerad kyckling ibland bröt, så hoppa över det här steget. Tack vare tryckkokaren kommer kycklingen fortfarande öm och smakfull – även utan den klassiska marinaden.

Såsen

Den enda gången min elektriska tryckkokare någonsin misslyckades med att nå rätt tryck hände med en sats kyckling tikka masala. För såsen hade jag använt en 28-uns burk av krossade tomater. Efter lite forskning lärde jag mig att om en sås är för tjock, kan tryckkokaren ha problem att nå eller bibehålla tryck.

Eftersom tjockleken på konserverad tomater varierar så mycket från märke till varumärke och satsvis till parti, ersatte jag burken med krossade tomater med en 14 uns burk petithakade tomater och en kopp kycklingsbuljong. Detta löste mitt problem. Den petite tärnad tomaten bryts ner ganska under matlagningen, vilket ger dig en lite tjock men mycket trevlig sås. (Om du inte kan hitta småskaliga tomater, använd regelbundna tomater. Du kommer sluta med en chunkier sås, men smakerna kommer att bli bra – och viktigast av allt kommer din tryckkokare att nå tryck utan problem).

Kryddorna

Kryddorna som gör denna mat så läckra möjliggör en hel del tolkning. Jag gillar min kyckling tikka med en fin ginger spark, så jag använder en två-tums ingefära. Om du inte är en stor fan av ingefära, minska den till en tums stycke eller mindre.

Garam masala ger resten av smaken till receptet. Var säker på att din är frisk. Om det är äldre och har förlorat en del av sin styrka, öka det belopp som efterfrågas av en tesked eller två.

Eftersom kycklingen är kokad i tryckkokaren och inte grillad, använder jag rökt paprika för att få en lätt rökig smak i maträtten. Om du inte har någon till hands, använd vanlig paprika.

Frigör trycket

När matlagningstiden är färdig, gör en “snabb frisättning” av trycket. Detta förhindrar kycklingen från överkokning. (Kontakta din bruksanvisning om du har frågor om hur du gör en snabb tryckfrisättning.)

Avsluta såsen

En av mina favoritaspekter av denna maträtt är den rika såsen. Jag slutar vanligtvis såsen med halv och halv – och på nätterna känner jag mig särskilt dekadent, jag går för tung grädde. Om du vill ha något lite lättare och med en tangy zip, använd vanlig yoghurt. För ett mejerifritt alternativ fungerar kokosmjölk bra. Det ändrar smaken på den slutliga skålen, men kokosnoten går så bra med alla andra smaker att det är ett bra alternativ även om du inte behöver en mjölkfri kost.

Deglaze och tillsätt kryddor: Tillsätt 1/4 kopp kycklingbuljong. Koka, skaka försiktigt botten av kruken med en träsked för att lossa fasta bitar tills kycklingbuljongen minskar med hälften. Tillsätt garam masala, paprika, gurkmeja, salt och cayennepeppar och rör om att kombinera. “Src =” https://atmedia.imgix.net/106c3e2bb4abb56338279d9d44e3c45847f54451?w=160&h=160&fit=crop “>

Tryckkock: Stäng och lås locket. Tryckkok i 10 minuter vid högt tryck. När tillagningstiden är klar, gör en snabb frisättning av trycket. “Src =” https://atmedia.imgix.net/87d2f8875b21380d8cc5b77dfd7a804540b71d9d?w=160&h=160&fit=crop “>


Hur man gör kyckling Tikka Masala i elpressen

Gör 4 till 6 portioner

Vad du behöver

Ingredienser

 • 1 1/2 matskedar

  olivolja

 • 1

  liten lök, fint tärningar

 • 3

  vitlöksklyftor, malet

 • 1

  (2-tums) bit färsk ingefära, skalad och riven

 • 1/2 kopp

  kycklingbuljong, uppdelad

 • 1 1/2 matskedar

  garam masala

 • 1 tesked

  rökt paprika

 • 1/2 tesked

  gurkmeja

 • 1/2 tesked

  kosher salt

 • 1/4 tesked

  cayennepeppar (valfritt)

 • 1 1/2 pounds

  benfria, skinnfria kycklingslår, skuren i 1 1/2-tums bitar

 • 1

  (14,5 ounce) kan petite tärningar tomater, juice ingår

 • 1/2 kopp

  tung grädde, halv och en halv, vanlig yoghurt eller kokosmjölk

 • Färsk koriander, hackad

 • 2 koppar kokt ris, för servering

 • Utrustning
 • Måttkoppar och skedar

 • Skärbräda

 • Kniv

 • Konservöppnare

 • Elektrisk tryckkokare

 • Träslev

Instruktioner

 1. Sauté aromaterna: Ställ en elektrisk tryckkokare på sauté-funktionen. Tillsätt oljan och värmen tills den skimrar men rökning inte. Tillsätt lök och sauté tills mjukat, ca 3 minuter. Tillsätt vitlök och ingefära och laga tills det är mjukt och doftande. Blandningen kan hålla sig lite till krukans botten; det här är normalt.

 2. Deglaze och tillsätt kryddor: Tillsätt 1/4 kopp kycklingbuljong. Koka, skaka försiktigt botten av kruken med en träsked för att lossa fasta bitar tills kycklingbuljongen minskar med hälften. Tillsätt garam masala, paprika, gurkmeja, salt och cayennepeppar och rör om att kombinera.

 3. Lägg till kyckling, buljong och tomater: Tillsätt kycklingen och rör om att kombinera. Tillsätt resterande 1/4 kopp kycklingbuljong och tomaterna.

 4. Tryck kock: Stäng och lås locket. Tryckkock i 10 minuter vid högt tryck. När tillagningstiden är klar, gör en snabb frisättning av trycket.

 5. Lägg till det krämiga elementet: Rör grädden halv en halv, yoghurt eller kokosmjölk i såsen. Topp med hackad koriander och servera över ris.

Receptanteckningar

Lagring: Retur kan lagras i en lufttät behållare i kylskåpet i upp till 4 dagar