Hur man gör kärnmjölk från vanlig mjölk med citronsaft eller vinäger

(Bildkredit: Emma Christensen)

Hur många gånger har du hittat dig i desperat behov av pannkakor, men utan kärnmjölk i kylen? Eller det är det andra scenariot: Du vill göra ett recept, men du är ovillig att köpa en hel kärlkärnkartong när du bara behöver en halv kopp. För endera situationen har jag en lösning: Det är lätt att göra en mycket snabb kärnmjölksersättning på mindre än 10 minuter.

I en nypa kärnmjölk: Se på videon

Varför behöver vi kärnmjölk ändå?

Oavsett om vi pratar pannkakor eller snabba bröd, är kärnmjölkens roll i nästan alla bakre recept att lägga ömhet och lätta smeten. När syrorna i kärnmjölken kommer i kontakt med bakpulver eller bakpulver i smeten, sker en jätte fizz-fest. Reaktionen med bakpulver (eller pulver) avbryter kärnmjölkets surhet och lämnar våra bakade varor luftiga, ömma och välsmakande utöver räkning.

Gör en ersättare för kärnmjölk

Om vi ​​inte har kärnmjölk i kylskåpet, skulle den närmaste substitutet vara en annan mejeriprodukt med lite syrahalt tillförd – mjölk med en sked citronsaft eller vit vinäger gör jobbet ganska snyggt. Denna blandning kommer inte att bli så tjock och krämig som kärnmjölk, men det kommer också att utföra sin roll i smeten. I övrigt fungerar yoghurt eller gräddfil som är tunna med mjölk (eller rent vatten, i en nypa) också som kärnmjölksersättning.

Tack och lov för kärnmjölksersättning, för att en bra pannkaka-trängsel aldrig ska gå otillfredsställd.


Hur man gör en snabb och lätt kärnmjölksersättning

 • 1 knappt kopp

  mjölk (hel, 2% eller tung grädde)

 • 1 matsked

  citronsaft eller vinäger

 • Utrustning
 • Mätglaset

 • Mätsked

 • Omrörssked

Instruktioner

 1. Kombinera mjölken och citronsaften. Mät 1 skarp kopp mjölk. Rör i 1 matsked citronsaft eller vit vinäger.

 2. Låt stå 5-10 minuter. Låt blandningen stå vid rumstemperatur i 5 till 10 minuter. När det är klart kommer mjölken att vara något tjockare och du kommer att se små korkade bitar. Denna ersättare blir inte lika tjock som vanlig kärnmjölk; Du kommer inte heller att märka de korkade bitarna i ditt färdiga recept.

 3. Använd kärnmjölken. Använd denna ersättare (inklusive curdled bits) som du skulle kärnmjölk i ditt recept.

Receptanteckningar

Andra kärnmjölksersättningar:

 • yoghurt: Blanda 3/4 kopp vanlig yoghurt med 1/4 kopp vatten till tunn. Använd som du skulle kärnmjölk.
 • Gräddfil: Blanda 3/4 kopp gräddfil med 1/4 kopp rent vatten till tunt. Använd som du skulle kärnmjölk.
 • Kefir: Tunn kaka som behövs med mjölk eller rent vatten tills det når konsistensen av kärnmjölken. Använd som du skulle kärnmjölk.
 • Vaniljkräm: Blanda 1 kopp mjölk med 1 3/4 tesked kräm med tartar. Låt stå 5-10 minuter tills det är något tjockt och inskränkt.