Hur man gör irländska soda bröd

Ah, irsk sodavand! Jämförbart med majsbröd i sina många variationer och allegiances, vilket irländsk sodavarbröd recept är garanterat att röra upp en liten kontrovers. Jag presenterar den här av enkla anledningen att det är min favorit och du kan justera den på något sätt som passar dina behov. Vill du ha det lite sött? Tillsätt lite socker. Tror det inte kan vara irländsk sodavand utan vinbär och karvägen? Ha på det!

(Bildkredit: Lauren Volo)

Vad är Irish soda bröd?

De flesta människor är överens om tre irländska soda bröd ingredienser: mjöl, natron, och någon slags sur mjölk, vanligtvis kärnmjölk. Men därifrån kan det variera mycket och ofta med mycket debatt. Vissa lägger till socker, och vissa gör det inte. Vissa håller allt vitt mjöl, vissa lägger till lite helvete eller rågmjöl, och vissa gör det till ett 100 procent helt kornbröd. Vissa lägger till ett fett som smör, men vissa människor smälter det och vissa gillar att klippa det i kallt tillstånd. Salt är också kontroversiellt, liksom tillsatsen av ett ägg eller två. Och vi har inte ens börjat prata om karvägen, russin eller apelsinskal!

(Bildkredit: Lauren Volo)

Vad du behöver veta om att baka irländsk soda bröd

När du väljer ett irsk sodavarebröd, blir ditt första beslut sött eller smakligt. Tillägget av socker är tekniskt inte traditionellt, men det är fortfarande bra. Jag innehåller inte socker i mitt huvudrecept, men föreslår en mängd i de valfria ingredienserna, eftersom jag ibland kommer att lägga till socker till min irländska sodabröd om jag vet att jag ska servera den med sylt eller marmelad.

Mitt recept innehåller inte heller ägg, vilket jag främjar en tårtaliknande konsistens, speciellt om du också lägger till socker. Jag gillar att klippa in lite kallt smör för att hålla texturen ljus och flakig. Och jag gillar också att lägga till lite helvete mjöl för smak och konsistens.

Många gillar att lägga till torkad frukt i sodasbröd, som russin eller vinbär, och jag har inga problem med det. Jag har inte något emot torkade örter eller kryddor som karvägen eller dill. En liten riven apelsin eller citronskal är också bra. Jag har inkluderat dessa i listan över valfria ingredienser eftersom de kan svänga brödet i en viss riktning.

Jag gillar att baka mitt läskbröd i en gjutjärnspanna, eftersom det främjar en fin skorpa, men du kan säkert använda ett platt bakplåt. Var noga med att göra en X i degen och gör den ganska djup – ca 1 / 2- till 3/4-tums. En av utmaningarna med ett läskbröd är att säkerställa att mitten är klar och X hjälper värmen att tränga in i brödet. Det skapar också extra yta för den skarpa, knäckande skorpan.

  13 ostar som alla borde veta


Hur man gör irländska soda bröd

Gör 1 bröd

Vad du behöver

Ingredienser

 • Olja för beläggning av stekpannan eller bakplåten

 • 4 matskedar

  kall osaltat smör

 • 3 1/2 koppar

  allround mjöl

 • 1/2 kopp

  fullkornsmjöl

 • 2 teskedar

  bakpulver

 • 1 tesked

  bakpulver

 • 1 tesked

  salt-

 • 2 koppar

  plus 2 matskedar kall kärnmjölk

 • Valfria tillägg:
 • 2 till 4 matskedar

  strösocker

 • 1 matsked

  kargenfrön, fänkålfrön eller torkad dill

 • 1 matsked

  färskt riven apelsin eller citronskal

 • 1/2 till 3/4 kopp

  vinbär, russin eller gyllene russin, plumped i vatten och dränerade

 • Utrustning
 • Stort gjutjärnspis eller bakplåt

 • Stor skål

 • Måttkoppar och skedar

 • Vispa

 • Träsked eller gummispatel

 • Borsta

 • Trådkylare

Instruktioner

 1. Värm ugnen och kyla smöret: Ordna ett ställ i mitten av ugnen, ta bort eventuella ställen ovanför mittstället och värm till 400 ° F. Lätt täck ett stort gjutjärnspann eller bakplåt med olja; avsätta. (Alternativt, linjer ett bakplåt med pergamentpapper.) Skär smöret i små kuber, sätt på en tallrik och frys i 5 minuter. Frys inte smöret fast, eller det kommer svårt att arbeta i mjölet.

 2. Blanda de torra ingredienserna: Placera alltidsmjöl, helmjölsmjöl, bakpulver, natron, salt och socker om du använder den i en stor skål och visp att kombinera.

 3. Skär i smöret: Tillsätt de kylda smörbitarna och smörj smöret i smöret med fingrarna genom att snabbt klämma och gnugga smöret och mjölet ihop. (Alternativt, skär smöret med en konditorivaror eller 2 bordsknivar.) Smöret ska vara fullt bearbetat, utan några stora bitar kvar.

 4. Lägg till kärnmjölken och formen: Tillsätt 2 koppar av kärnmjölken och eventuella tillsatser. Rör om med en träsked eller gummipack för att kombinera. Vid en viss punkt kan det vara lättare att använda händerna för att samla degen i en grov, rak massa. Forma och trycka den in i en tjock, svagt platta boll med en diameter på 7 till 8 tum.

 5. Poäng och pensel med kärnmjölk: Placera degen i den oljade stekpannan eller på bakplåten. Använd en vass kniv, gör en stor X ungefär 1/2-tums djup över degen och gå hela vägen från slutet till slutet. Borsta med de återstående 2 matskedarna kärnmjölken.

 6. Baka: Baka i 25 minuter. Kontrollera brödet: Om det blir för brunt, tält med en bit aluminiumfolie. Fortsätt att baka 20 till 30 minuter mer. Brödet är klart när mitten av X har förlorat det våta, glänsande utseendet på rå deg. Du kan också sätta in en tårtapparat eller spett – det ska komma ut rent. En lätt dunk på botten av brödet borde höra ihåligt.

 7. Kyl på ett ställ: Överför brödet till en trådställ och låt svalna 10 minuter innan du serverar. Skär inte brödet omedelbart eller det kan bli gummy i mitten. Slather överdådigt med saltat smör – irländare, naturligtvis – och njut av!

Receptanteckningar

Lagring: Återstående bröd kan kylas helt, förpackas tätt i plastfolie och förvaras vid rumstemperatur i upp till 3 dagar.