Hur man gör Gratin Dauphinois

När vädret ute är kyligt och du har många människor att mata är det trevligt att ha några standbyrätter som är lätta att göra, läckra och otvivelaktigt tröstande. Ange Gratin Dauphinois – ett recept som är född i de franska Alperna, som kombinerar skulpterad potatis, grädde och vitlök som alla är bakade till perfektion.

Traditionellt innehåller Gratin Dauphinois inte ost, även om dess krämiga konsistens gör att folk ofta tror att det måste finnas några i maträtten. Nej, det är bara grädden, kocktiden och stärkelsen från potatisen.

För receptet som följer, använde vi en kombination av recept. Vi fick ut de klassiska recepten från Mastering the Art of French Cooking, The Joy of Cooking, och poppade sedan över på internet för att titta på receptet från Chocolate och Zucchini – och våra länder ligger någonstans däremellan.

Vad du behöver

Ingredienser
2 pounds potatis (Yukon Gold är vår preferens)
2 koppar mjölk
1 1/2 tsk havsalt eller kosher salt
1 tsk muskot (färsk är bäst, men använd vad du har)
1 matsked smör
3 vitlöksklyfta
1/2 kopp creme fraiche eller tung piskad kräm

Verktyg
Grönsaksskalare
Gryta skålen (ca 10 tum i diameter)
Stor såspanna eller wok

Instruktioner

1. Skala potatis och skiv till ca 1/8 “tjocka rundor. Skölj inte när du har skivat! Du förlorar stärkelsen.
2. Sätt potatis, mjölk, salt och muskot i en gryta och sätt till en simmer. Låt det simma i ca 5 minuter, vänd, vänd så att du inte sköljer mjölken som vi gjorde.
3. Medan potatisen är matlagning skiva öppna en vitlöksklyfta och gnugga den över botten och sidan av gryta maträtten för att jämnt täcka insidan med den himmelska lukten av vitlök. Smörj skålen med smör för lite extra smak.
4. Nötkött de 2 vitlöksklyftorna.
5. Placera hälften av potatisarna i disken, strö över salt, lägg till halva din creme fraiche och hälften av vitlök.
6. Tillsätt resten av potatis och upprepa med salt, creme fraiche och vitlök (peppar är valfritt) *. Häll sedan den förtjockade mjölken från kastrullen i skålen och fyll i luckorna med krämig godhet.
7. Baka i en ugn vid 425 i 30-40 minuter eller tills toppen ser gyllene och färdiga ut.

* Det borde inte finnas mer än 2-3 tums potatis i skålen så att den steker på rätt sätt. Om du vill dubbla receptet är det en bra idé att använda separata bakverk eller en större så att den är kvar på grunden.

Om du vill lägga till ost gillar vi Gruyere och vi gjorde faktiskt en andra sats med det för att se skillnaden. Vi följde samma recept men tillsatte 1/2 kopp riven gruyere mellan lagren av potatis och vad vi hittade var även om osten gav ett fint lager av smak det faktiskt gjorde disken mindre krämig och lite mer torr.

Hur som helst är det en bra maträtt att göra i förväg och återuppvärmning (vi gör 350 i 15-20 minuter), det blir bara mer oozey och gott nästa dag. Servera den tillsammans med en stek eller som huvudrätt med en fin enkel sallad med vinaigrette.

För mer gratins, kolla in våra arkiv!

(Ursprungligen publicerad 11 mars 2010)

(Bilder: Laure Joliet)