Hur man gör fritters ur någon vegetabilisk

Veggie fritters är lite av ett sinne spel eftersom de har ett magiskt sätt att få dig att glömma att du faktiskt äter grönsaker. Det beror på att de bästa friterna inte bara är fyllda med grönsaker – de är också förbättrade med ost, örter och kryddor. Sedan är det den lysande metoden att steka dem, vilket gör dem snygga och krispiga. Alla kan komma överens om krispiga.

(Bildkredit: Lauren Volo)

Ät mer grönsaker

Grönsaker friterar är ett enkelt sätt att äta mer grönsaker. De packar upp bra till lunch, antingen på egen hand eller i en smörgås, och de gör även en fin, lätt middag när de är parade med en enkel sallad. Men det bästa med dessa fritters är att det du bestämmer dig för att sätta i dem är verkligen bara bestämd av vad du redan har i ditt kök.

Grundformeln

Att stärka grönsaker med massor av komplementära smaker är exakt vad som gör fritters fantastiska. Ost älskar grönsaker, så kasta lite i mixen gör inte ont. Aromatics som vitlök, färska örter och kryddor hjälper också till att hålla saker spännande. När du väl vet basformeln är det bara en fråga om att experimentera med olika kombinationer.

Veggies + Aromatics & Spices + Ost + Bindningsmedel

(Bildkredit: Lauren Volo)

Vilken grönsak att använda

Fritters skönhet är att så många grönsaker fungerar bra. Det handlar bara om vad du har i din skarpare lådan och att veta hur man förbereder den för att vara friterad.

 • morötter, palsternacka, och sötpotatis alla kan riven och användas som det är. Glöm inte majs, som kan skäras direkt från skålen eller till och med användas direkt från fryspåsan.
 • Zucchini, Däremot bör det dräneras efter rivning på grund av dess höga vattenhalt. Dumpa enkelt den revade zucchinen i en kolsyrare som sitter över en skål, kasta den med en stor nypa salt och låt den sitta i 10 minuter. Därefter trycker du ner på zucchini med en träsked för att skjuta ut mer av vattnet och sedan sätta det i en ren kökshandduk för att klämma ut ännu mer vätska. Torr är namnet på spelet här.
 • Blomkål och broccoli gör också bra fritters. Skär floretterna i små, en-tums bitar och tampa dem tills de är mjuka. Låt de kokta flororna svalna lite, använd sedan en potatismaskare för att masha dem i mindre bitar innan de kombineras med resten av ingredienserna.
 • Till sist, starka gröna – det är schweizisk chard, spenat eller kale – är också bra. Blanchera dem, låt dem svalna, pressa ut vätska och hugga.

Åh, och var inte rädd för att blanda och matcha grönsaker – ingen sa någonsin att du bara behövde välja en!

(Bildkredit: Lauren Volo)

Smakerna: Ost, Aromatik och Kryddor

När du väl har valt grönsaken är det dags att välja smakerna. Mina favoritostar är de smuliga som get och feta, men strimlad cheddar, mozzarella och Gouda är också bra. Även revet parmesan fungerar bra.

Vitlök är bra, men försök byta ut det för några hackade skalser, en handfull hackad gräslök eller en liten hackad skalot eller lök.

Då finns det örter och kryddor. Jag gillar att lägga till en stor matsked hackade färska örter som persilja, koriander eller dill. Eller försök att använda en tesked av en markspice som kummin eller en kryddablandning som za’atar eller currypulver.

5 Favoritkombinationer

 • Zucchini + Scallions + Feta + färska dill
 • Blomkål + vitlök + getost + spiskummin
 • Corn + skalot + Parmesan + färska persilja
 • Sötpotatis + gräslök + cheddar + chilipulver
 • Kale + rödlök + mozzarella + Aleppo peppar

Stekning mot bakning

Medan bakning av friterna kan verka som ett mer hälsosamt val, uppmuntrar jag dig att steka dem. Frying garanterar att du får det extra krispiga exteriöret, vilket är tecknet på en bra friterare. Dessutom är de grunda stekt, snarare än friterad, i bara ett par matskedar olja. Oavsett olivolja eller en neutral vegetabilisk olja som grapeseed fungerar väl för vilken du har till hands och bask i den lacy crispiness som resulterar.

Hur man håller fritteren glutenfri

Att tillsätta allmjölksmjöl till friter-smeten hindrar dem från att vara glutenfria, men du kan ändra det genom att helt enkelt byta i lika mycket kikärmjöl. Mjölmet, gjord av markerade råa kikärter, är inte bara glutenfri utan också fylld med bra protein och fiber, vilket också ger friterna en uppehållskraft.

(Bildkredit: Lauren Volo)

Glöm inte en sås!

Grönsaker friterar älskar en dopp och dockopsås, särskilt en krämig. Jag börjar vanligtvis med grekisk yoghurt och går därifrån. Ibland rör jag lite pesto eller harissa; andra gånger håller jag det enkelt med bara lite citronsaft och salt.

Blanchiga gröna grönsaker: Om du använder gröna grönsaker som schweizisk chard, lägg till de hackade grönsakerna och deras hackade ångor till saltat kokande vatten i 30 sekunder. Ta bort med en skivad sked och tippa dem i isbadet för att stoppa matlagningen. “src =” https://atmedia.imgix.net/c2224a5c037957bf2aa0ad293598b51f1881e138?w=160&h=160&fit=crop “>

Lägg till grönsakerna: Kram handfuls av våta grönsaker, som blancherade gröna grönsaker eller riven courgetta för att ta bort överflödig vätska innan du lägger dem i skålen. “Src =” https://atmedia.imgix.net/f1c1e585d0b9005fbca2ea8334227306365d29f2?w=160&h=160&fit=crop “>

Blanda smeten: Använd en spatel för att blanda allt ihop så att det jämnt kombineras. “Src =” https://atmedia.imgix.net/3c804e1f6f8e1478048852e0e935f60d76bf4a5d?w=160&h=160&fit=crop “>

Värm oljan och tillsätt smeten: Värm oljan i en stor stekpanna eller stekpanna, helst gjutjärn eller nonstick, över medelhög värme tills det skimrar. Släpp 1/4 kopp smet i pannan, platta det något med en platt spatel och fortsätt att släppa mer smet och lämna ca 2 cm mellanrum mellan pannorna och var försiktig så att du inte överbelägger pannan. “Src =” https: / /atmedia.imgix.net/8e4957338349a768590ef71f7c5f73c283343249?w=160&h=160&fit=crop “>

Töm fritterarna: Ta bort fritteren på en pappershandduksfodrad stor tallrik. Upprepa gör fritters. “src =” https://atmedia.imgix.net/37469a7ff1d6aad0ea12d6e3b392e19120d51410?w=160&h=160&fit=crop “>


Hur man gör fritters ur någon vegetabilisk

Gör ca 9 (2 1/2 tum) fritters

Vad du behöver

Ingredienser

 • 1 1/2 pounds

  vegetabiliska val (er)

 • 1

  stort ägg

 • 1/2

  riven eller smulad ost

 • 1/4 till 1/2 kopp

  allmjölksmjöl (eller kikärmjöl, om glutenfri)

 • 1 matsked

  finhackade färska örter, eller 1 teskedad kryddor

 • 1

  vitlöksklyfta, malet

 • 1/2 tesked

  kosher salt

 • Nymalen svartpeppar

 • 2 matskedar

  olivolja eller vegetabilisk olja

 • Dipsås (tillval)

 • Utrustning
 • Box rivare eller matberedare med gitterskivfäste

 • Stor stekpanna eller stekpanna, helst nonstick

 • Platt spatel

 • Bunke

 • Pappershandukar

 • Stor tallrik

Instruktioner

 1. Förbered ingredienserna: Grate rotgrönsaker som morötter, persilja och sötpotatis på de stora hålen i en låda rivare. Grate and drain zucchini och sommar squash. Chop och ångblomkål och broccolifloretter. Klipp majs av cob.

 2. Blanchiga gröna grönsaker: Om du använder gröna grönsaker som schweizisk chard, lägg till de hackade grönsakerna och deras hackade ångor till saltat kokande vatten i 30 sekunder. Ta bort med en skivad sked och tippa dem i isbadet för att stoppa matlagningen. En gång blancherat, dränera och hugga grönsakerna.

 3. Vispa ägget I en stor skål, vispa ägget ordentligt.

 4. Lägg till grönsakerna: Krama handfuls av våta grönsaker, som blancherade gröna grönsaker eller riven courgetta, för att avlägsna överskottsvätska innan du lägger dem i skålen

 5. Lägg till resterande ingredienser: Tillsätt osten, 1/4 kopp mjöl, örter, kryddor, vitlök, salt och peppar till skålen.

 6. Blanda smeten: Använd en spatel för att blanda allt ihop så att det jämnt kombineras.

 7. Testa smeten: Kontrollera om du kan bilda en patty i dina händer och det håller ihop. Om inte, lägg till lite mer mjöl till blandningen.

 8. Värm oljan och tillsätt smeten: Värm oljan i en stor stekpanna eller stekpanna, helst gjutjärn eller nonstick, över medelhög värme tills det skimrar. Släpp 1/4 kopp smet i pannan, platta det något med en platt spatel och fortsätt att släppa mer smet och lämna ca 2 tum mellanrum mellan pannorna och var försiktig så att du inte överbelägger pannan.

 9. Stek fritterarna: Låt fritteren koka ostörd till brunad på botten, 2 till 3 minuter. Vänd pattiesna med spateln och koka tills den är brunad på andra sidan, 2 till 3 minuter mer.

 10. Töm fritterarna: Ta bort fritteren på en pappershandduksfodrad stor tallrik. Upprepa gör fritters.

 11. Servera fritters: Överför friterna till en tallrik och servera varma, rumstemperatur eller kyla med en dopp sås efter eget val, om du använder.

Receptanteckningar

Lagring: Fritters kommer att vara i kylskåpet i ca 1 vecka. De fryser också bra. För att värma upp frysta friter, placera dem på ett pergamentpapperfodrat bakplåt och värm i en 400 ° F ugn tills den värms igenom och skarpa igen, 10 till 15 minuter.