Hur man gör en klassisk martini

En Martini är en av de mest ikoniska och klassiska cocktailsna runt. Det är också en som inte många människor är överens om när det gäller att göra det bästa sättet. Gin eller vodka? Rör eller skakas? Isskärmar eller dubbla ansträngningar? Citron twist eller oliver? Blå ost fylld? Smutsig?

Att vara, hur du gillar din Martini är förmodligen annorlunda än hur din faster tycker om henne. Trots detta kan du och din faster komma överens om att tillverka en bra Martini hemma kan få dig att känna dig så stilren och sofistikerad som de kommer!

Eftersom det finns så många alternativ är det alltid bra att börja med det försökte och sanna klassiska receptet för en Martini innan du anpassar din egen. När vi dyker in i receptet, låt oss ta en titt på hur en sådan elegant två-ingrediens cocktail kan ha så många människor delade.

(Bildkredit: Lauren Volo)

Gin eller Vodka?

En klassisk Martini kräver gin. Vissa människor älskar det, medan andra tycker att att dricka gin är som att bita in i en tallkott. Gin är full av botaniska smaker, varav de flesta är enbär framåt. Det är som den vän som alltid bär en ljus, skrajfärgad skjorta och trots hur du känner till det fungerar det bara. Gin fungerar eftersom det parar väldigt bra med växtbaserade kvaliteter av torr vermouth, nästa viktiga ingrediens i en klassisk Martini. Om du går på ginvägen rekommenderar jag att du använder något av hög kvalitet. Några vanliga är Beefeater, Plymouth Gin, Tanqueray eller Hendrick’s.

I det andra lägret har vi vodka. Det är en neutral anda som tenderar att ta en liten bit av ett slag bland cocktailentusiaster för att vara smaklös. Ändå är det smidigt och många föredrar det över gin. Om du gillar vodka rekommenderar jag att du köper en premiumflaska som en Belvedere eller Ketel One. Skimp inte på ingredienser här eftersom varje droppe betyder. Jag skulle vilja säga $ 25 till $ 35 är ett bra prisintervall för en kvalitetsflaska.

(Bildkredit: Lauren Volo)

Vem är denna torra Vermouth-karaktär?

Den andra ingrediensen i en Martini är torr vermouth. Det är en typ av starkt vin, blandat och infunderat med olika örter och botaniska. Använd en god, välbevarad flaska vermouth. Med välbevarad menar jag att den är kyld efter öppnandet. Det är fortfarande ett vin och börjar oxidera efter öppnandet, så var noga med att du håller den kall. Det finns inget värre än en utelämnad flaska vermouth som har vänt sig till ättika. Inte gott. En rekommenderad flaska torr vermouth är Noilly Prat eller Dolin.

  5 saker att baka pizza i stället för en sten

Läs mer: Vad är Vermouth och varför är det i min dryck?

(Bildkredit: Lauren Volo)

Rör eller skakad? (Jag tittar på dig, James Bond.)

Genom tumregeln, om din cocktail innehåller bara sprit, rör dig sedan. Genom denna regel, en Martini skall omröres. James Bond skulle troligen vara oense. På någon annan dag skulle jag inte slåss mot honom, men i det här fallet rekommenderar jag att du rör din Martini, speciellt när du går med gin. Shaking kan “blåsa” gin och maskera de botaniska du vill smaka.

Vill ha en iskall Martini?

Anledningen till att människor skakar deras Martini är att de inte känner sig röra cocktailen ger en kall-nog martini. Om du vill ha din cocktail arktisk kall med isskärmar flytande på toppen, skaka den.

Citron twist eller oliver?

En martini ska alltid serveras i ett kylt glas, men garneringen du använder är upp till preferens. Krama baksidan av en citronskal över glaset för att släppa citronoljorna i martini och gnid sedan skalet runt glasets kant. Detta förhöjer aromen och ger en fräsch smak åt det. Tillsätt citronskalet i, eller kassera och garnera med flera färska oliver.

Viktigast, drick din martini pinky, för nu är du snygg!

Klassiska Cocktails med Lägenhet Bartender
Elliott Clark, hemcocktailentusiast och grundare av Apartment Bartender, ansluter oss denna vecka för att öppna klassen på klassiska cocktails för att para med din Great Steak Dinner. Oavsett om du är ny för att göra Martinis eller ett proffs för att blanda gammaldagsa, har Elliott tips om allt från bättre sprit till bättre barware för att förbättra ditt hem bar.


Hur man gör en klassisk martini

Gör 1 cocktail

Vad du behöver

Ingredienser

 • 2 1/2 ounces

  gin eller vodka

 • 1/2 uns

  torr vermouth

 • Is

 • Citronskal twist eller oliver, för garnering

 • Utrustning
 • Blandar glas eller cocktail shaker

 • Hawthorne sil

 • Fin-mesh-filter (om du skakar martini)

 • Bar sked

 • Jigger eller litet flytande mätglas

 • Martini eller kupéglas

 • Pairing knife eller Y-Peeler

Instruktioner

Omrörd

 1. Kyla glaset: Innan du bygger din Martini, sätt ditt Martini-glas i frysen för att kyla.

 2. Bygga drycken: Placera gin eller vodka och torr vermouth i ett blandningsglas.

 3. Rör och spänning: Tillsätt isär is och rör om i 30 sekunder tills Martini kyls. Stryk drycken i ditt kylda Martini-glas.

 4. Garnera drycken: Para en citronskal och uttrycka (nypa) baksidan av citronskalet över martini. Gnid citronskalet runt glasets kant och släpp det i glaset. Alternativt garnera med spjutoliver.

Skakad

 1. Kyla glaset: Innan du bygger din Martini, sätt ditt Martini-glas i frysen för att kyla.

 2. Bygga drycken: Placera gin eller vodka och torra vermouth i en cocktailskakare.

 3. Skaka drycken: Tillsätt isär is och skaka kraftigt i 10 sekunder.

 4. Stänk drycken: Om du föredrar isskärmar som flyter högst upp på din Martini, ska du bara dra in drycken i ditt kylda Martini-glas. Om du inte vill ha isskärmarna, torka sedan drycken genom en finmask för att få isskärmarna.

 5. Garnera drycken: Para en citronskal och uttrycka (nypa) baksidan av citronskalet över Martini. Gnid citronskalet runt glasets kant och släpp det i glaset. Alternativt garnera med spjutoliver.