Hur man gör Elote (Mexican Street Corn)

Rostad söt majs är ganska svår att slå under sommarmånaderna. Det kräver vanligtvis lite mer än ett smörklump och ett strö salt och peppar, men låt inte säsongen gå utan att göra elote, den vackra rumpan av crema, majonnäs och cotija-ost som bara gör rostad sommarkorn mer magisk. Med några få enkla tekniker kan detta populära mexikanska gatunat bli din ultimata grilluppgradering av majs.

Vad är Mexican Street Corn?

Elote är maträtt bestående av kokt söt majs sladdad i en kryddig blandning av majonnäs, crema och chili pulver och sedan ströts med ost. Det är ofta annonseras som mexikansk gatukorn eftersom det är ett populärt mellanmål som säljs av leverantörer både på gatorna och på festivaler i Mexiko. Cornen på coben är kokad – kokad eller rostad – och serveras antingen på cob eller en pinne. Välj färskt majsskal i sina skal för rostning. Se om du kan hämta cobs med längre stjälkändar för att eliminera behovet av pinnar för servering.

Elote framställd av majskolven och serveras i en maträtt kallas esquites. Det är ett bra alternativ till cob-sorten om du vill fånga dessa smaker i en lättillgänglig maträtt för en folkmassa.

Få receptet Esquites (Mexican Corn Salad)

The Crema och Cotija

Crema är en odlad mjölkprodukt som liknar gräddfil. På elote fungerar crema som limet för att klibba kryddor och ost på grillad majs. Medan crème fraiche och gräddfil i form av tang är likadana, är crema lite tunnare och sötare än dess tarterrelaterade. Du hittar både crema och cotijaosten – en mild, salt, smulös ost som liknar feta på din lokala mexikanska marknad. Leta efter crema Mexicana,vilket är typiskt den tjockaste crema-sorten som säljs, för den bästa klibbningen. Om du har problem med att lokalisera någon av dessa objekt, ersätt surmjölk i stället för crema eller finskivad parmesan i stället för cotija; du får fortfarande de önskade smarta, smakliga resultaten som gör denna maträtt så populär.

Känn skillnaden: Vad är skillnaden mellan sur grädde och Crème Fraîche?

En unik teknik för dressing Elote

Att göra och äta elote är en härlig röra. Den rostade majsen är vanligtvis sladdad med majonnäs och crema och rullas sedan i smulad ost. Resultatet är en bit av crema som flyger här och där när majsen rullas. En rent valfri lösning, men högst rekommenderad metod, är att kombinera majonnäs och crema med kryddor och limejuice och häll dem i ett långt glas eller smal kruka. Då kan den rostade majsen dunkas i blandningen innan den rullas i osten. En viktig anmärkning: Crema-blandningen binder bäst till kylda cobs.


Hur man gör Elote (Mexican Street Corn)

Vad du behöver

Ingredienser

 • 6

  medelstora friska öronörn

 • 1/2 kopp

  majonnäs

 • 1/2 kopp

  Mexikansk crema eller gräddfil

 • 2 matskedar

  limejuice (från 1 medium kalk)

 • 1/2 tesked

  Chili pulver

 • 1/2 tesked

  malda kummin

 • 1 kopp

  smulad cotijaost (Parmesan fungerar om du inte hittar cotija)

 • 1

  medium kalk, skuren i kilar, för servering

 • Utrustning
 • Kniv

 • Grill

 • Måttkoppar

 • Medium skål

 • Dricksglas

 • Middagstallrik

Instruktioner

 1. Skölj majsen: Om din majs fortfarande har skinkar, ta bort dem och silken från majsen, men håll så mycket av stalkänden fäst som möjligt.

 2. Förbered en grill: Värm en utomhusgasgrill till hög eller förbered en kolgrill för indirekt värme. En grillpanna över medelvärme kommer också att fungera.

 3. Gör såsen: Medan grillen värmer, sätt majonnäs, crema eller gräddfil, limejuice, chili-pulver och spiskummin i en medium skål och vispa tills det är slät. Överför såsen till ett långt, smalt dricksglas. Sätt cotija på en stor tallrik.

 4. Grilla majsen: Grilla majsen upptäckt tills vissa kärnor är ljusgula och några fåkolade, 2 till 3 minuter per sida, totalt 12-15 minuter. Ta av majsen från grillen och kyla i 5 minuter.

 5. Doppa majsen: Håll dricksglaset sås i en vinkel och doppa sedan ett kallt öron i blandningen, vrid coben till att belägga helt. Håll coben över glaset och skaka försiktigt för att låta överskottssåset droppa tillbaka i glaset.

 6. Rulla i osten: Rulla den doppade coben i den smulkade osten för att belägga helt. Placera på en serveringsfat.

 7. Upprepa och servera: Upprepa doppning och rulla resterande majs i såsen och osten. Servera med lime kilar för att klämma över majsen.

Receptanteckningar

Gör framåt: Såsblandningen kan tillverkas och förvaras i kylskåp upp till 2 dagar framåt.