Hur man gör den bästa Ahi Poke

(Bildkredit: Quentin Bacon)

På Hawaii, kan poke, en sallad av marinerad okokad tonfisk, hittas i stort sett alla situationer där mat är närvarande. Jag har sett det på fina hotell bufféer bredvid skaldjur baren, i deli delen av livsmedelsbutiker, och på bordet vid badkaret på familjen potlucks och födelsedagsfester. Här är saken: Poke är ganska enkelt att göra. Allt arbete för detta recept händer när du handlar med mat eftersom ingredienserna är det som verkligen betyder något.

(Bildkredit: Quentin Bacon)

Vad är Poke?

Poke (uttalad poh-keh) är det hawaiianska ordet för att “skära eller klippa.” Det är också en av de många rätterna på Hawaii som är representativ för dess historia; Det är en blandning av traditionell hawaiisk teknik och mat, med japanska ingredienser. I sin vanligaste form är poke rå fisk skuren i bitar av bitar och marinerade med sesamolja; sojasås (eller “shoyu”); lök; inamona, en krydda blandning av rostade och hackade kukui nötter, eller ljusnötter; och ‘alaea,ett Hawaiian havsalt blandat med röd vulkansk lera.

Några av dessa ingredienser är inte exakt allestädes närvarande, men det har varit så många iterationer och variationer av poke som jag försäkrar dig om att du kommer att kunna hitta tillräckligt med lämpliga substitut för att göra detta vart du än är just nu.

Läs mer om Poke: Vad är skillnaden mellan Poke och Ceviche?

(Bildkredit: Quentin Bacon)

Val av tonfisk

Jag har sett poke gjord med nästan alla kända havsdjur som kan tänkas: krabba, räkor, musslor, bläckfisk, bläckfisk, abalone, för att inte tala om alla olika fiskarter. Den vanligaste är dock ahi – eller gulfenad tonfisk. Den bästa fisken att köpa för poke är färskt, sashimi-tonfisk. Men om du bara har tillgång till frysta kan det också fungera. Det viktiga att tänka på är att se till att biffen / bitarna du köper har så små vita ränder som möjligt. Dessa streck är väsentligen bindväv, och gör fisken ganska tuff. Om det du köper har några strimmor, kan du enkelt ta bort dem med lite tålamod och en skarp kniv.

  Vad är en naken kaka (och varför är det naken?)

(Bildkredit: Quentin Bacon)

Hur man äter poke

Poke behöver inte vänta länge innan du kan njuta av det. Två timmar och du är bra att gå. Faktum är att du vill äta det dagen du gör det, men det kommer att hålla i kylskåpet upp till två dagar.

En bädd av hackad romarinsallad eller kalla nudlar av nötter är perfekta sätt att njuta av poke, men om du går för klassikerna kan du inte slå poke som serveras över en skål med vitt ris. Därifrån kan du lägga på din poke som du vill. Stekta skalotor, krispiga vunnet tonremsor, furikakor, tärad avokado eller rostat tång skumma bara ytan på dina alternativ. Mitt råd är att smaka på käken som innan du börjar läsa på extramaterialet. Du kanske tycker att marinaden och ren, rik smak av fisken ensam behöver ingen förgyllning.


Hur man gör Ahi Poke

Serverar 12

Vad du behöver

Ingredienser

 • 1 pund

  ahi (gulfisk tonfisk) biffar

 • Skarpa 1/4 kopp sötlök, tunt skivad

 • 1

  Skallion, skivad på förspänning (ca 1/4 kopp)

 • 2 kryddnejlika

  vitlök, malet

 • 2 teskedar

  svarta sesamfrön, rostade

 • 2 teskedar

  macadamianötter (rostad och osaltad), hackad och rostad

 • 3 matskedar

  Soja sås

 • 2 matskedar

  sesamolja

 • 1/4 till 1/2 tesked

  ‘alaea eller Hawaiian Sea Salt, eller grov Kosher salt

 • 1/2 tesked

  rödpepparflingor (tillval)

 • Utrustning
 • Glasskål

 • Skarp kockkniv

 • Plastfolie

Instruktioner

 1. Skiv tonfisken: Skär tonfisken i 1-tums kuber med en skarp kniv. Placera i en stor skål.

 2. Kombinera alla ingredienser: Tillsätt lök, vitlök, sesamfrön, macadamianötter, sojasås, sesamolja, salt och röda paprikaflingor. Blanda försiktigt tills grundligt kombinerat.

 3. Skydd och kylning: Täck pinnen med plastfolie och kyl i minst 2 timmar eller upp till 2 dagar.

Receptanteckningar

‘alaea salt är mindre kraftigt salt och har en jordaktig och robust smak på grund av järnoxiden som bidrar till sin röda färg. Förutom dess kulinariska användningsområden används “alaea också i traditionella hawaiiska ceremonier som rituella rensningar eller helande. Om du inte vet var du ska hitta ‘alaea, är grovt hawaiisalt havsalt det näst bästa. Om du inte har heller, är grovt Kosher salt helt acceptabelt.