Hur man gör Chirashi hemma

Chirashi, även kallad chirashizushi (ち ら し 寿 寿 寿 寿 寿 司 司 司), är en av mina favorit japanska måltider. Ordet “chirashi” betyder “spridda”, så det här är i princip en stor skål med ris blandat med fisk, grönsaker och ytterligare ingredienser av ditt val. Jag gillar denna maträtt mycket, för det är en läcker enskålsmåltid som är mycket fyllig och väldigt mångsidig. Det finns nästan inga gränser för vilka ingredienser som går i chirashi, och om du är vegetarian, kan du göra en vegetabilisk enda chirashi – det behöver inte ha fisk.

Om du är på humör för ris och fisk men inte vill göra sushi rullar, är chirashi det bästa alternativet. Denna maträtt kan kräva mycket lite förberedelse eller det kan vara mer utförligt, det är ditt val. Eftersom det finns många variationer, låt oss börja med riset. Traditionellt används sushi ris, och chirashi-ris innehåller mer risvinäger än vad som används i sushi maki-rullar och nigiri. Riset måste göras fram och kylas innan det används.

När du köper skaldjur ska du köpa sushi-kvalitetsfisk på din lokala asiatiska marknad och se till att det är den färskaste kvaliteten. Du kan även fråga din icke-asiatiska fiskare på din lokala stormarknad om de har någon fisk som de rekommenderar som sushi-kvalitet att de skulle vara villiga att skära för dig. Som sista utväg kan du beställa fisk på sushi-kvalitet online på Catalina Offshore Products.

Home-Style Chirashizushi

Ingredienser:
2 koppar sushi ris – Obs, du kan använda brunt kortkornigt ris om du vill.
1 kopp ris vinäger
2 msk. sesamfrö (valfritt)
1 msk. JFC varumärke katsuo fumi furikake ris kryddor (valfritt)
Grönsaker, skaldjur, beredda matar, fisk roe, tsukemono (japanska pickles) och ägg av ditt val. Du kan använda många saker eller bara några saker. Kom ihåg att det här är en mångsidig maträtt, så oroa dig inte om du inte hittar mycket av ingredienserna som jag använde.

För bilderna ovanför min chirashi använde jag:
¼ kopp bibinba sansai – en beredd blandning av sojabönor, scallion, svamp och morötter som jag köpte på Nijiya Market i San Francisco Japantown
¼ kopp kanton sai – en annan beredd blandning av inlagda grönsaker som jag fick på Nijiya
¼ kopp vardera av färsk tonfisk, lax, Pacific Conch och kokt bläckfisk skuren i bitar av bitar
2 färska shiso blad
Ca 3 msk. av tobiko (flygande fisk roe)
Ny skivad lotusrot som jag ångade i vatten och marinerade sedan i en blandning av sojasås och ponzu
Hälften av en skallion, finskivad
2 shiitake svampar skivad och marinerad i ponzu
1 umeboshi plommon, gropen avlägsnad och finhackad
2 vaktelägg, hårdkokta

Koka riset och låt stå i 10 minuter. Lägg till en skål med risättädet och blanda väl. Tillsätt sesamfrön och risets krydda om du önskar, och blanda väl.

Vid denna tidpunkt har du två alternativ. Du kan lägga till lite ris i den nedre halvan av en bred, ytlig skål och ordna dina chirashi-ingredienser snyggt i skålens kant, som de gör i en restaurang och blanda dem sedan när de serveras vid bordet. Det ser väldigt vackert ut, men det är mycket mer arbete, speciellt om du gör flera chirashi. Det andra alternativet, som är snabbare och mer traditionellt hemtyp, är att lägga till alla dina ingredienser i den stora skålen med ris och blanda väl, sedan delvis individuellt. Observera att mängderna av skaldjur och grönsaker som jag noterade ovan var för en chirashi skål; om jag skulle blanda upp hela 2 koppar ris skulle jag ha fördubblat toppbeloppen.

Servera med sojasås (tillval) och ät med ätpinnar eller en sked.

Några tilläggsförslag:
• Juljordade morötter
• Kokt spenat
• Sautéed lök
• Svampar
• Lax Rom
• Sjöborre
• Böngroddar
• Bambuskott
• Hårdkokta ägg
• Umeboshi (japansk syltad plommon)
• Tang

Relaterad:
Hemmatlagning: Sarah’s Bibim Bap – Bibim bap är en koreansk risskål med blandade ingredienser med ägg och mycket lik chirashi.
Sommarprojekt: Gör vegetabilisk Maki Sushi med barn!
Ingrediensfält: Havsurchin
Ingrediens Spotlight: Lax Roe
Japansk matlagning: Okonomiyaki
Matlagning Japanska: Oden

(Bilder: Kathryn Hill)