Hur man blancherar grönsaker

Tillsammans med ångkokning är blanchering av grönsaker en grundläggande teknik som varje kock borde veta. Korta kokade och sedan i isvatten, kan dessa ljusa och ömma skarpa grönsaker användas i crudité-tallrikar, sallader, sushi-rullar, och rör om frites, eller kylt eller fryst för senare användning. Bara om någon grönsak kan blancheras. Här är hur…

Vad du behöver

Ingredienser
Grönsaker
Vatten
Is
Salt

Verktyg
Stor skål
Slitsad sked
Platta fodrad med en trasa eller pappershandduk
Stor kruka
Skärbräda och kniv

Instruktioner

1. Förbered en stor skål isvatten (kallat isbad), en skivad sked och en platta fodrad med en trasa eller pappershandduk.

2. Ta en stor kruka med vatten för att koka över hög värme.

3. Under tiden förbereda grönsakerna. Att göra detta strax före blanchering förhindrar oxidation. Skär dem i enhetliga bitar för att garantera jämn matlagning.

4. Strax före blanchering av grönsakerna, lägg till några matskedar salt till kokande vatten. Salt hjälper till att behålla färg och förbättra smak, men det kan utelämnas om du vill.

5. Lägg grönsakerna i grytan i små satser så att vattnet fortsätter att koka. Om du blancherar mer än en typ av grönsaker, blanchera var och en separat och blanchera ljusare färgade först, som mörkare färgade kommer att tippa vattnet och efterföljande grönsaker.

6. Efter ca 30 sekunder, testa för doneness. Ta bort en bit, doppa den i isvattenskålen och smaka på. Fortsätt prova varje 30-60 sekunder tills grönsakerna är kokta efter eget tycke. De flesta grönsaker tar mellan 2-5 minuter.

7. När grönsakerna är färdiga, ta dem snabbt bort från kokande vatten med en skedsked och kasta dem i isbadet för att stoppa matlagningen. (Detta kallas “chockerande”.)

8. När grönsakerna är helt svala, ta bort dem från isbadet och dränera på handduksfodrad tallrik.

Ytterligare anmärkningar:
• Att täcka eller inte täcka potten? Se Blanchering Veggies med locket På eller Av: Gör det en skillnad?

Vill ha mer smarta handledning för att få saker gjort runt hemmet?
Se mer Så här postar du
Vi letar efter bra exempel på din egen hushållsunderrättelse också!
Skicka in dina egna handledningar eller idéer här!

(Bilder: Emily Ho)