Hur man använder en bambu ångkorg

Oavsett om du dammar ett stort parti dumplings eller bara några färska grönsaker för att gå med middag, är en av dessa bambu dampkorgar verktyget för jobbet. Att använda en är så lätt och gör så god mat, du vill börja ånga allt du lagar mat!

Bambu ångkorgar är gjorda av sammankopplade brickor med perforerade bottnar som stack en ovanpå varandra. Hela korgen placeras över en kruka med kokande vatten så att ångan stiger genom lagren och lagar maten.

Du kan laga nästan vad som helst i en ångkorg, från hela eller skivade grönsaker till livsmedel som dumplings och fiskfiléer. Allt som drar nytta av mild ångkokning fungerar bra i en ångkorg.

Här är de grundläggande stegen att följa:

1. Fyll i ångkokarna – Först, linjer botten av varje bricka med sallad eller kålblad för att förhindra att maten stannar i korgen. Lägg sedan till maten du vill laga i ett enda lager. Se till att toppskiktet är täckt med lock.

2. Fyll en kruka med två tum vatten – Se till att din ångarkorg passar snyggt i (eller över) krukan och riskerar inte att tippa över. Se också till att det nedre lagret av mat sitter ovanför vattenledningen och blir inte nedsänkt. En wok används traditionellt, men vi finner också en grunt skillet fungerar lika bra. Tillsätt ca 2 cm vatten till pannan och sätt det till en simmer.

3. Placera Steamer Basket över potten – När vattnet är simmering, slå ner ångbåten över potten. Håll ögonen på vattennivån och lägg till mer om potten börjar torka. Kontrollera din mat regelbundet tills det är gjort enligt dina önskemål.

Du kan införa mer smak i dina ångade livsmedel genom att använda buljong eller annan vätska istället för vatten. Fodring av brickorna med saker som bananblad, pandanblad, shiso-blad, majsskal eller till och med druvblad kan också lägga till subtila smaker.

Har du en bambu ångbåt? Vad lagar du med det?

Relaterad: Recept: Fisk Ångad i Bananblad

(Bild: Flickr medlem Nate Robert licensierad under Creative Commons)