Hur Konserverad Cranberry Jelly blev en Thanksgiving Icon

(Bildkredit: Robert S. Donovan under CC BY 2.0)

Kalkon, potatismos och fyllning får ofta huvudrollerna på Thanksgiving-bordet och lämnar tranbär till sidan som en obligatorisk “njutning”.

Men den trånga platsen för tranbär på Thanksgiving är allt annat än händelse – och konserverad tranbärsgelé, den ständigt polariserande ridged och wiggly Thanksgivingskålen som vi känner idag, har en mycket specifik historia som är fött ur amerikanska jordbruket. Vet du varför vi äter konserverad tranbärsgelé? Låt mig förklara.

Thanksgiving är förmodligen den enda tiden på året som hela Amerika sätter sig ner för att dela en måltid. Oavsett mytologin av dess början, är måltiden erkänd som en tid för att reflektera över de saker vi är tacksamma för och en möjlighet att frossa i de livsmedel som har blivit synonymt med dagen.

Med kalkon i mitten och de erforderliga sidrätterna ripplar ut i varierande grad av relativ betydelse (potatismos, jag tittar på dig), blir den ödmjuka tranbär ofta knuffad till vägen till förmån för fyllning eller rullar.

Så låt oss se tillbaka på varifrån det kom och varför äter vi så ofta det ur burken.

(Bildkrediter: Hali Bey Ramdene)

Tranbärsplats i nordamerikansk mathistoria

Tranbäret är infödd till Nordamerika. Som en vild ständig vet vi att indianer använde tranbär som både mat och medicin. Det är allmänt accepterat att pilgrimerna introducerades till bären och dess många användningar av indianerna, vilket gör fallet för tranbär på den första tacksägelsemålet en starkare.

Tranbär är väl lämpade för det kalla klimatet och den sura jorden på den norra halvklotet, och de odlas i Massachusetts, Wisconsin, New Jersey och i delar av Washington och Oregon. Wisconsin producerar mer än hälften av världens totala grödor. Idag är tranbärsproduktionen fortfarande en familjeaffär med några gårdar som går tillbaka 10 generationer.

Mer tranbär fakta: 5 saker du kanske inte vet om tranbär

Tranbär som en sås och ackompanjemang till kött har dokumenterats som en del av den amerikanska kulinariska historien redan i 1800-talet. Recepten varierar med vissa instruktioner så enkelt som “ta tranbär och gryta med socker” till mer involverade produktioner som mögel stewed tranbär i former.

(Bildkrediter: Hali Bey Ramdene)

Den unika jordbruket av tranbär

Tranbär, Concord druvor och blåbär ofta klumpas ihop som de enda frukterna som är infödda i Nordamerika – men det är bara delvis korrekt. De är de enda inhemska nordamerikanska frukterna kommersiellt odlade.

Och av dessa tre var tranbär den första att blomstra som en kommersiell gröda tack vare innovativa odlingsmetoder, bland annat införandet av våt skörd och bildandet av ett kooperativ av odlare som vi idag vet som Ocean Spray.

På 1930-talet växte tranbärsodling från torr skörd till våt. Torr skörd är ansvarig för de färska tranbär som erbjuds i produktionen, men det var och är fortfarande en arbetsintensiv affär. Tillkomsten av våt skördar ökade inte bara maktens effektivitet, det skedde tranbärsindustrin vi känner idag. När myror översvämmas börjar tranbärs lossna från sina vinstockar. Tack vare den naturliga flytkraft som orsakas av fyra ihåliga kamrar flyter de till mossens yta där de mekaniskt skördas. Vad skulle ta ett par hundra människor att skörda är nu gjort av en handfull.

(Bildkrediter: Tro Durand)

Hur våt skörd gav oss gelé i en burk

Mekaniskt skörda tranbär kommer med en försiktighet. Bären är ofta alltför ofullkomna att sälja som en fräsch produkt, vilket gör att företag som Ocean Spray kan möta denna utmaning med en lösning som de väntat på bänken hela tiden: Kan dem.

Ocean Spray hade sedan 1912 konserverat tranbärsgelé sedan 1912. Med ett överskott av råvaror på deras hand hade tranbär äntligen möjlighet att utveckla en närvaro på marknaden med en förpackad produkt som varade längre än september-november växtsäsongen. Således tranbärgelé i en burk blev en fixtur på Thanksgiving-bordet.

(Bildkrediter: Tro Durand)

Det har skett en del ingrediensförändringar genom åren men processen för att göra jellied tranbärsås har inte förändrats mycket. Gelén är fortfarande inställd i burken och det naturligt förekommande pektinet i tranbär ger det att tjockna.

Skruva på Internet och du hittar odes på konserverad gelé, hacks för att släppa den från burken och recept för hemlagade versioner. När det gäller dess ikonstatus kommer den alltid att ha plats på Thanksgiving-bordet, bara i skuggan av allt annat.

Gåsost Panna Cotta med Konserverad Tranbär Jelly Cut-Outs

(Bildkrediter: Tro Durand)