Hur jag lärde mig att verkligen njuta av Kale i min lunch: Dino Kale

Dino Kale och jag, vi är bästa vänner 4evah. Men det hände inte över natten. Det fanns några bittra möten tidigt som ledde till olyckliga måltider och ömsesidig misstro. Men vi höll på det – en visad råkala sallad här, en handfull band i en linssoppa där – och dessa dagar är vi dagliga lunchtidskamrater. Så här handlar jag om det och lagar det (eller inte), tillsammans med några favorit lunchvärda recept.

En del av problemet var att jag plockade fel kale under den längsta tiden. Jag tänkte att alla kale var i grunden utbytbara i något recept och använde det som sådant. Curly Kale och jag är fortfarande på outs, men jag lärde mig slutligen att min mest framgångsrika rätter gjordes med dino kale. Det tog lite tid att upptäcka, eftersom dino kale kan gå av många namn: dinosaurkalk, lacinato kale, toskanska kale, svart kale, för att nämna den vanligaste.

De mörkgröna, pebblade bladen i dino kale har en hjärtlig konsistens och en jordisk söt smak som jag verkligen älskar, antingen rå eller kokta. Detta sagt, jag har funnit att dino kale är bäst när du kan köpa det väldigt friskt, särskilt när det är högst i sin säsong i midvintern. Ju längre det sitter i kylförvaring desto mer sannolikt är det att utveckla en gummiaktig konsistens och sammandragande smaker. Jag ser inte ofta dino kale på min lokala storkedjens livsmedelsbutik, men mindre matkooperativ, jordbrukarnas marknader och hela maten bär alla regelbundet det.

Jag älskar en bra råkalsalad, och ja, jag masserar vinaigretten i bladen! En som har lite tärad frukt, några nötter och en bulle av bönor, kommer att hålla mig nöjd med eftermiddagen. Jag gillar också att skära kalen i tunna band och rör det i en kruka linser och korn. Dino Kale behöver inte laga mat mycket länge för att göra det ömt och det gör en god måltid när jag vill ha något varmt. Några av mina favoritmåltidskalcept är listade nedan.

Om det finns en kale konspiration, då har jag fallit för den krok, linje och sjunker. Vilka är dina favorit sätt att äta dino kale?

  • Kale sallad med aprikoser, avokado och parmesan
  • Lätt Turkiet Chili med Kale
  • Kryddad lentil, sötpotatis och Kale Whole Locket
  • Braised lentils och Chard toppad med ett ägg (jag använder kale!)
  • Savory Fyllda söta potatisar med vita bönor och Kale
Relaterad: Love Kale Chips? Prova Grillad Kale!

(Bild: Emma Christensen)