Hur har Skummjölk gjorts?

(Bildkredit: Christine Gallary)

Ibland innehåller mitt kylskåp för många olika typer av mjölk – helmjölk till min litet barn, 2% fetma mjölk för de andra barnen som hänger ut här och skumma mjölk till min man. Att se uppslaget fick mig att tänka nyligen: Hur exakt får du allt fett av skummjölk, och är det den enda skillnaden mellan det och de andra typerna av mjölk?

(Bildkredit: Christine Gallary)

Skummjölksfakta

Skummjölk går av “skummjölk” i Storbritannien och Kanada. Det kallas också ibland som icke-fet eller fettfri mjölk.

För jämförelse är dessa minsta fettinnehåll av olika typer av mjölk enligt lag:

  • Helmjölk: 3,5% fett
  • Lättmjölk: 1% eller 2% fett
  • Lättmjölk: 0-0,5% har vanligen en genomsnittlig fetthalt av 0,1%

Vägen mjölk borde vara: Ett besök på Snowville Creamery

(Bildkrediter: Tro Durand)

Hur skummjölk görs

Så hur är skummjölk gjord? Traditionellt avlägsnades fettet naturligt från mjölk på grund av gravitation. Om färsk mjölk är kvar för att sitta och bosätta sig, är krämet – vilket är det mesta av fettet – som stiger till toppen och lämnar mjölk med mycket mindre fett.

Det snabbare, moderniserade sättet att göra mager och skumma mjölkar är att placera hela mjölken i en maskin som kallas en centrifugalseparator, som spinner några eller alla fettkulor ut ur mjölken. Detta sker innan mjölken homogeniseras, en process som reducerar alla mjölkpartiklarna i samma storlek så att naturlig separation inte uppstår längre.

Skummjölk tillsatser

Federal lag mandat att mest skumma mjölk måste förtäras med vitamin A och ibland vitamin D. Detta beror på att även om hela mjölk naturligtvis har en hel del båda, är vitaminerna fettlösliga och därmed förlorade när mjölkfettet avlägsnas under skummingsprocessen.

Mjölkfastämnen i form av torkad mjölk tillsätts också eftersom de innehåller proteiner som bidrar till att förtjocka den vattna konsistensen hos skummjölk.

Hur man gör en latte hemma utan en espressomaskin

(Bildkredit: Leela Cyd)

Matlagning med skummjölk

På grund av bristen på fett i skummjölk är det inte en bra ersättning för hela eller lågmjölk i matlagning, eftersom den lättare smaken och den tunnare konsistensen skulle förmodligen kompromissa med receptet.

Det finns dock en förekomst där skummjölk är bättre än helmjölk: skumning! För skumdrycker som lattes och cappuccinos är skummjölk lättast skummad eftersom det är starkt med protein som hjälper till att skumma och hålla det stabiliserat.