Hemlagad presentrecept: Körsbärspistachio Granola Clusters

(Bildkredit: Emma Christensen)

Detta här är vad jag gillar att kalla min “snacking granola”. Vi pratar om stora, klumpiga kluster av lättsinnigt granola fuldad med pistaschmandlar och torkade körsbär. En handfull av detta gör att alla andra eftermiddagssaker ser ut som om de är jämförbara – och en hel väska med den gör den ultimata gåvan till alla från vännerna i din bokgrupp till barnvakt.

(Bildkredit: Emma Christensen)

Granola är verkligen en av mina favorit hemlagade gåvor att göra, ge eller ta emot. För en sak kan du göra mycket av det på en gång och ingredienserna är relativt billiga – det här gör det till en utmärkt present till alla människor i ditt liv som bara behöver lite “Hej! Jag gillar dig!” presentera denna årstid, och granola är mycket roligare än ett Starbucks-kort. Den reser också bra, skickar sig bra och håller sig knaprig i flera dagar.

Och vem älskar inte granola ?! Det är något lite oväntat och annorlunda än godis och kakor som utan tvivel kommer att fresta oss mycket snart – en rolig behandling vi kan rättfärdiga att ha till frukost eller som middags mellanmål. Granola kan också anpassas till mycket smak och preferenser, plus det kan glutenfritt göras (bara dubbelkontroll av havre) och till och med nötterfritt (bara pistaschmandlarna och fyll på frön).

(Bildkredit: Emma Christensen)

Eftersom denna granola var avsedd för presenter, ville jag göra det lite mer lux än vanligt. I sitt hjärta är det fortfarande Kitchns recept på Great Granola varje gång, men jag har lagt till en mer honung för extra söthet (och extra kram!) Och tog ner min “riktigt bra” olivolja för att lägga till ett djupt djup. Pistaschmandlar och körsbär känns så festliga för mig, och jag lade till en bonus handfull av varje till detta recept. Omrörning bara några gånger under bakning och sedan låta granola svalna helt ostörd ger också massor av de stora, underbara kluster.

Om du skickar detta granolånga avstånd rekommenderar jag att du förpackar det i burkburkar. Inte bara kommer burkarna skydda granullen från att bli krossad i posten, men de håller det också fräschare. Om du planerar att presentera det inom några dagar efter att du gjort det, gå till söta cellofanpåsar bundet med band. Här är källorna till materialen som jag använde här:

Källor för gåvor:

 • Vit Polka-Dot Cellofan Behandla Väskor från Sur La Table
 • Mouth Pint burkar från Amazon
 • Röd och vit randig Baker Twine från Sur La Table

(Bildkredit: Emma Christensen)

(Bildkredit: Emma Christensen)

Cherry Pistachio Granola Clusters

Gör ca 7 koppar

 • 3 koppar

  gammaldags rullad havre (glutenfri, om så behövs)

 • 1 1/2 koppar

  skalade pistaschötter (se Receptnoter)

 • 1/2 kopp

  pepitas

 • 1/2 kopp

  solrosfrön

 • 1 1/2 teskedar

  kosher salt

 • 1/2 tesked

  kanel

 • 1/2 kopp

  olivolja av god kvalitet

 • 3/4 kopp

  honung

 • 1/4 kopp

  brunt socker

 • 1 tesked

  vanilj extrakt

 • 1 1/2 koppar

  torkade tärkörsbär

Förvärm ugnen till 300 ° F med ett ställ i underläget. Linjer ett bakplåt med Silpat eller pergamentpapper.

Kombinera havre, pistaschmandlar, pepitas, solrosfrön, salt och kanel i en stor mixskål. I en separat skål eller mätkopp, vispa oljan, honung, brunt socker och vanilj. Häll olja-honungsblandningen över de torra ingredienserna och rör försiktigt tills alla ingredienser är jämnt belagda.

Överför granola till fodrad bakplåt. Sprid ut det så att det täcker bakplåten jämnt. Baka tills granola är djupt gyllene och luktar gott, 45 till 50 minuter. Rör granola var 15: e minut – rör inte oftare; granullen kommer fortfarande att vara lös och “våt” – med tanke på slutet till bakningen. När du tror att granolen är nästan gjort, rör i körsbären och baka i ytterligare 5 minuter. När du har tagit bort granola från ugnen, rör inte om igen; Det kommer att skarpa och stelna i kluster när det kyls.

När granollen har svalnat helt, bryt den in i kluster. Lyft kanterna på Silpat eller pergamentet för att hjälpa till att lossa stora bitar av granola och använd fingrarna för att bryta den ifrån varandra.

Om gifting, packa granola i individuella behandla påsar eller burkar. Granola är bäst om det ätas inom en vecka, men är fortfarande gott under ett tag efter.

Receptanteckningar

Om dina pistaschötter redan har rostats, lägg dem i slutet med körsbären, så att de inte skördar under bakning.

(Bildkredit: Emma Christensen)