Här är varför jag gör samma recept till middag varje vecka

Hur man gör Marinara sås

(Bildkredit: Leela Cyd)

När jag säger till människor jag är redaktör vid en matpublikation, är det allmänna svaret, “Du måste älska att laga mat!” Och ja, det är helt sant, det är en (lite tråkig) sak som jag måste erkänna: Jag lagar samma recept till middag om och om igen.

Varje vecka skura jag på nätet för att läsa recept på recepten för att vara på kolumnen Delicious Links, men min faktiska matlagningstid är mycket mindre tantalizing.

Varför jag gör samma recept till middag varje vecka

Hela begreppet måltidsplanering appellerar mig oerhört – jag älskar att göra listor, planera framåt och hålla saker organiserade – men komma överens med olika recept varje vecka överväldigade mig alltid. Sedan lärde jag mig om måltidsmallen. Tanken är att tilldela varje dag i veckan till en viss mat (Pizza Monday, Taco Tuesday, Pasta Wednesday, etc.) för att göra planeringen enklare. Jag tog detta koncept och sprang med det – förutom att istället för att bli kreativ inom dessa konstruktioner, Jag gör exakt samma recept varje vecka.

Det är inte att säga att jag inte experimenterar med olika recept, men ofta hittar jag processen att gå till affären, spendera pengar på (ibland) obekanta ingredienser och ta tid att prova det nya receptet leder till mycket press och förväntan: Kommer det vara värt det? Kommer det vara så gott som mina andra gå till recept? Jag bestämde mig för att det inte är någon risk jag är villig att ta på en veckodag när jag fokuserar mer på att få en hälsosam, god middag på bordet snabbt.

När du vet att du ska göra samma recept till middag varje vecka börjar du memorera de ingredienser du behöver. Jag behöver inte ens göra en lista längre (även om jag ibland håller mig i linje och undviker att köpa alla saker) – och det tar helt ont i matköp.

Helgerna är en helt annan historia. Vanligtvis en natt en helg kommer min man och jag att äta och den andra natten är reserverad för att prova ett nytt recept, ofta från en kokbok, min Delicious Links-kolumn eller vår receptsida. Och om jag har tur, kommer jag att upptäcka en ny maträtt för att lägga till min veckovisa rotation.

De 5 Recept jag gör varje vecka för middag

Det är värt att notera att recepten jag gör ofta påverkas av säsongen och vad som finns på min lokala mataffär eller böndermarknad. På vintern gör jag varje morgon en sorts god, ostaktig gryta, medan på sommaren är en caprese sallad – med saftiga, färska tomater – alltid i rotation. De fem recepten jag har gjort varje veckodag är följande:

  1. Bell paprika fyllda med en quinoa-lentil-spenat blandning och bakad med mozzarella på toppen.
  2. Maifun risnudlar med avokado-basilisås och krispiga tofubitar.
  3. Black Bean Tacos med Kål-Lime slaw och guacamole, toppade med dockor av vanlig grekisk yoghurt.
  4. Kimchi stekt ris med sauterade kale och mjukkokta ägg.
  5. Spaghetti med Kitchns hemlagade marinara, spruced upp med sautéed greener, konserverad viltfångad amerikansk tonfisk (detta är min go-to brand) och färsk parmesan.

Recepten varieras noggrant så att vi vanligtvis inte blir sjuka av dem, men om vi börjar rädda en viss maträtt, byter jag vanligtvis i ett av de nya recepten från mina helgförsök.

Jag tror att en stor del av varför detta tillvägagångssätt fungerar just nu är att det bara är våra två – inga barn, inga rumskamrater. Jag gör allt matlagning (efter eget val), och min man är villig att äta vad jag lägger framför honom.

Vad är din inställning till måltidsplanering? Skulle du äta samma recept till middag varje vecka?