Här är hur (och varför) att skära kött mot kornet

(Bildkredit: Kelli Foster)

Du har noga läst i recept och hörde gång på gång att kött alltid ska skivas “mot kornet”. Men vad betyder det? Vad är “kornet”, och varför är det så viktigt att skära mot det? Om dessa frågor någonsin har gått igenom ditt sinne, vara säker på att du inte är ensam.

Låt mig berätta för dig, och ännu viktigare visa dig, vad köttets kött egentligen är, och varför det är så viktigt.

Köttets kärna (muskelfibrerna) i denna flankbiff går från topp till botten.

(Bildkredit: Kelli Foster)

Vad exakt är kornet?

Att inte förväxlas med hela korn som korn, farro och freekeh, köttets kött är något helt annat. Det hänvisar till den riktning som muskelfibrerna är inriktade på. På bilden av flankbiffen ovan kan du se att fibrerna löper vertikalt från topp till botten.

Köttets kärna är lättare att identifiera i vissa köttstycken. Det är tydligare definierat och lättare att se i hårda skär – som flank, hängare och kjolbiff – än det är i magra stycken, som magerhöna.

Kornet i denna flankbiff går från vänster till höger. Ser du linjerna av muskelfibrer?

(Bildkredit: Kelli Foster)

Här är varför det är viktigt att skära kött mot kornet

Det är inte bara köttet som bestämmer hur mjukt det är, det är också på vilket sätt du skär köttet. Först, hitta riktningen av spannmålet (vilket sätt muskelfibrerna är inriktade), skära sedan över kornet snarare än parallellt med det.

Så här ser det ut när man skär kött mot kornet.

(Bildkredit: Kelli Foster)

I bilden ovan kan du se att muskelfibrerna går från vänster till höger. Genom att klippa mot kornet vill vi skära igenom fibrerna och förkorta dem, snarare än att skära i samma riktning som de löper. Det gör det lättare att tugga igenom, eftersom mycket av det hårda arbetet med att bryta upp muskelfibrerna redan har gjorts för dig.

Att skära kött med kornet (eller i samma riktning som muskelfibrerna) lämnar dig dock med en köttbit, kött, en som kunde ha varit mer öm om den bara skivats annorlunda.

Mer bifftips

  • Vad är skillnaden mellan flankbiff och kjolbiff
  • De 4 nedskärningar av biff du borde veta
  • Det enklaste sättet att smidigt smaka på köttet