Grits, Demystified: En kort titt på en sydlig häftning

“Det är den mest kraftfulla maten i landskapet med amerikansk kulinarisk upplevelse”, säger Glenn Roberts, grundare av Anson Mills, tillverkare av handgjorda fräscha varor från organiska arvskorn. Glenn är en purist. Hans favorit sätt att njuta av den läckra majsskålen är vanlig, ätit ensam och med vördnad. Jag kan inte säga att de flesta av oss södernare är så lugna runt våra grits, men vi älskar dem.

Vi älskar dem på morgonen med ägg och bacon, till lunch med lax och sallad och till middag med räkor. Räkor och grits är en ny södra klassiker, men de bästa versionerna – enligt min mening – är gjorda med rester. Sauteing tomater, lökar, gröna paprika och räkor i spritdrycker, lägger till lite hemlig kryddor och häller hela rumpan över en het skål med grits – ingenting kan vara finare.

Vad är grits exakt? Enkelt uttryckt, de är grovt malda majs, kokt och serveras som en varm flingor. Hur skiljer sig de från polenta? Det korta svaret: De gör det inte. Men om du har haft båda, vet du att de inte är samma. Fräsningsprocessen är annorlunda, liksom texturen och smakprofilen. Polenta är grovare och partikelstorlekarna är mer likformiga, på grund av hur det mals. Polenta tillverkas vanligtvis genom reduktionsfräsning, medan gritsar är gjorda med enkelkorsfräsning, vilket ger partiklar av varierande storlek.

Du kanske också undrar hur snabbt grits skiljer sig från “riktiga” grits. Det är inte ett argument du vill ha med en södra kock. Visst är snabbgrisarna bra i en nypa, men enligt Glenn malsas de i mindre partiklar, vilket får dem att förlora toppen och botten av deras smakprofil. (Fullständigt upplysande: Jag är en fan av Anson Mills snabba grits, som är ganska läckra.)

Det finns bara en sak som du verkligen inte borde göra för grits. Du kan gå vegetarian med ostkorn, eller till och med vegan med okra och tomater eller läckra gröna. Du kan servera dem till frukost, lunch eller middag. Du kan baka dem till en frukostgryta med korv, ost och ägg. På college brukade jag njuta av dem som en sen natt mellanmål med senapsgrillsås och frusen majs. Men aldrig tjäna dem någonsin som en söt maträtt. De är salta. Och det är det.

För mer information om historia, produktion och beredning av läckra grits, kolla Anson Mills. Edisto Island’s Geechie Boy är en annan lokal favorit.

Har du provat grits? Vad tyckte du?

Det här inlägget begärdes av jardin bleu för Reader Request Week 2013.

(Bilder: Kay Rentschler för Anson Mills)