Gott kök: Omsorg för träredskap

Vi har pratat mycket nyligen om hur mycket vi älskar att laga mat och servera med träredskap. Silikon och rostfritt stål har sina användningsområden och speciella skönhet också. Men det är ett taktilt nöje att använda en träsked som är helt egen.

Träredskap har en nackdel: de förlorar snabbt sin attraktiva glansiga yta, är benägna att spricka och är vanligtvis lite noga att ta hand om. Här är några enkla steg för att hjälpa dig att undvika att ersätta dem några månader.

Alltid handtvätt träredskap med tvål och varmt vatten. Tyvärr kommer det hårda rengöringsmedlet och värmen i diskmaskinen att krossa vedet på några få cykler.

Torka träskedar med en handduk istället för att låta dem lufttorka. Återstående fukt från tvätt kommer att absorberas i träet, vilket gör att träet sväller och spricker över tiden.

Och sedan en gång i månaden eller så, gnugga lite olja med en mjuk trasa. Detta kommer att återställa det varma polerade utseendet och hålla träet i gott skick.

Mineralolja är en livsmedelssäker produkt som inte kommer att bli rancid hur olivolja eller andra matoljor skulle. Det absorberas snabbt, vilket gör att trähandtagen är smidig men inte fet.

Eftersom du bara använder en tesked eller så i taget, kommer en flaska mineralolja att vara länge. Den är lättillgänglig i köksbutiker och på nätet, och kostar bara ca 2 – 6 dollar per flaska. Vi har använt varumärket Tree Spirit i flera år med bra resultat.

Ja, dessa extra steg kan vara lite av smärta. Men vi tycker att det är värt att hålla våra favoritskedar och redskap runt lite längre.