Gör färskt jäst en skillnad när du bakar bröd?

(Bildkredit: Christine Gallary)

Jag bakar inte med jäst så ofta, men jag når alltid för paket med torrjäst när jag gör det. Men vad sägs om de små kakorna med färsk jäst, de professionella bagare pratar alltid om?

Det var dags att ta reda på mer om färsk (eller tårta) jäst och se vad väsen handlade om. Hur skiljer det sig från torkad jäst, är det lätt att använda, och skulle bröd som gjorts av färska jästsmak bättre?

(Bildkredit: Christine Gallary)

Vad är färskt jäst?

Jäst är gjord av en encellig organism som kallas sackaromyces cerevisiae. Denna organism multiplicerar snabbt när det matas socker i en fuktig miljö. Det säljs mestadels som torkade sovande granuler, kända som aktiv, snabb eller snabbstärkt jäst. Torkad jäst har lång hållbarhet och kan förvaras vid rumstemperatur.

Frisk jäst, ibland kallad kakajäst eller komprimerad jäst, är ett block av färska jästceller som innehåller cirka 70% fukt och används vanligtvis av bakverkande proffs. Den är blek beige i färg, mjuk och smulig med en konsistens som liknar en mjuk penna suddgummi och har en starkare jästlukt än torrjäst.

Köpa Fresh Yeast

På grund av dess korta hållbarhetstid på två veckor och det faktum att det måste kylas, bär inte alla marknader färska jäst eller bär det bara säsongsmässigt. Om de bär det, finns det med största sannolikhet i mejerisektionen nära smöret.

Notera slutdatumet så att du använder färska jäst innan det går dåligt (och det finns alltid risk för att den redan har gått av eftersom den är så förgänglig) och förvara den väl förpackad i kylskåpet tills du använder den. Den kan också lagras i frysen, men låt den komma till rumstemperatur innan den används.

Använd inte jäst som är hård, mörkbrun, har en skorpa eller om mögel växer på den.

Hur man konverterar mellan torr och färsk jäst

Om du försöker konvertera mellan torr och färsk jäst, här är förhållandet:

2 1/4 teskedar torra aktiva, omedelbara eller snabba jästgranuler (vanligtvis ett 1/4 ounce paket) = 2/3 uns frisk jäst

Fleischmann säljer bekvämt sina färska jäst i .6-ounce kuber, så det motsvarar ett paket torr jäst medan Red Star säljer den i 2 ounce block.

Användning av färskt jäst

För att använda färsk jäst smula den först i små bitar. Därefter kan du lägga till den torra ingrediensen eller mjukna i varmt vatten och fortsätt med receptet. Frisk jäst är stor i bröd som kräver en lång, långsam uppstigningstid, eftersom den aktiveras snabbare än torkad jäst och även förblir aktiv under en längre tid.

Är färsk jäst bättre än torkad?

Vissa hävdar att bröd smakar bättre eller sötare med färska jäst än torkade, även om andra tycker att smaken faktiskt är densamma. När jag gjorde ett smörgåsbröd med färsk jäst hittade jag inte den smak som märkbart skiljer sig från bröd med torkad jäst.

Skulle jag använda färska jäst igen? Det var inte svårt att använda eftersom smulningen bara tog en minut, och eftersom min favoritaffär har mycket svårare att hitta produkter, är det inte svårt att köpa det. Men det kostade mer än torkad jäst, var väldigt lättförgänglig och gjorde inte en märkbar skillnad i smak.

Jag var glad att äntligen prova det, men jag tror att jag kommer att hålla fast vid torkad jäst i framtiden!