Gör bättre quiche: 3 enkla tips

Quiche kan ofta känna sig tung och alltför ostlik, för dekadent en maträtt för att rättfärdiga till lunch så relegated istället för att brunch biljett eller semester bufféer. Men om det är bra kan quiche faktiskt vara lätt och härligt, en fest av säsongsbetonade grönsaker, fläckig skorpa och smaklig vanilj.

David Tanis skrev en artikel i The New York Times förra veckan på Reconsidering Quiche. I det diskuterade han hur quiche har fallit ur favör, i stor utsträckning för att den ses som en sådan tät, tung mat och människor använder den som en ren-till-kyl-affärer. Istället, “en riktig quiche ska ha riktigt bra bakverk och innehålla en mjuk, eggig vanilj.” Inga större klockor och visselpipor krävs. Faktum är ju färre desto bättre. Här är några tips baserade på vår erfarenhet och Times’ artikel om hur vi tror att du kan börja förutse denna klassiska amerikanska brunchklammer:

Gör bättre quiche

1. Tänk ljus: Så många människor laddar ner quiche med massor av ost vilket gör att den känns tung och super övergiven. Enligt min åsikt gör det också det riktigt gott ut ur ugnen, men ganska tätt när det svalnar, och jag tror alltid att tecknet på en bra quiche är om man kan äta den varm och vid rumstemperatur också. Du kan faktiskt göra en underbar, custardy quiche utan ost alls! Vik in lite crème fraîche och en smattering av örter tillsammans med några säsongsbetonade grönsaker och du kommer att vara i affärer utan att känna att du behöver en tupplur strax efter lunchen.

2. Tänk enkelt: Många människor gör inte quiche från get-go på grund av skorposituationen. Att göra en hemlagad skorpa eller bakverk är inte allas favorit sak och uppriktigt sagt bör quiche vara en snabb affär. Så gravitate mot recept med en enkel press-in, no-roll skorpe. På det sättet kan du fokusera på en underbar, tillfredsställande fyllning och inte förlora tiden på att finessera den skarpaste skorpan på ditt stadsblock.

3. Tänk på fyllningar: Tanis beskriver hur folk tenderar att bara dumpa vilka grönsaker de lägger sig runt i deras quiche. Tänk istället på vilka tunna skivade säsongsbetonade grönsaker och örter som skulle fungera bra med vad du än serverar (svamp och purjolök är underbara; lax, dill och kapris är alltid en vinnande satsning).

Tre Classic Starter Recept
• Quiche Lorraine – Saveur
• Rökt lax Quiche med getost och läsk – Mat 52
• Asparges, Spenat och Feta Quiche – Två ärter och deras Pod

Relaterad: Hur man gör en idiotsäker quiche

(Bild: Emma Christensen)