Glutenfri Choklad Whoopie Pajer & Marshmallow Cream

Whoopie pajer har ett utökat ögonblick. De poppar upp här, där och överallt, och nu är de ens i huvudrollen i sin egen kokbok. Denna kokbok kallas, helt enkelt nog, Whoopie pajer, och medan det i huvudsak stämmer till försökta och sanna recept för denna gammaldags godis, erbjuder den också några uppdateringar, som en jalapeño cornbread whoopie pie och ett par glutenfria versioner. Jag försökte en av dessa, och det var drömlikt gott!

Jag gav chokladglutenfri tårta en spinn i mitt eget kök, eftersom jag hade en glutenfri vän att baka för. Jag var nyfiken på huruvida ett glutenfritt recept kunde stå upp till den traditionellt tårta, tjuva, ömma whoopie-tårtan. Jag var också exalterad att göra en paj med en riktig marshmallow fyllning.

Receptet var enkelt nog, och det tog inte lång tid att baka pajerna. Jag kan se varför fotografen inte skjuter detta recept för den väl illustrerade lilla boken. Jag kan också se varför människor gillar de uni-tasker whoopie pajpannor – dessa små kakor är inte särskilt snygga! Gruvan spred sig inte ut i mjuka toppar. De var bestämt klumpiga. Nu använde jag inte pergamentpapper (jag var ute av det) så det kan ha något att göra med det här också.

Att göra whoopie pajer är ett projekt: Trots att komponenterna är lätta nog, det tar tid att baka, blanda och montera dem. Det är dock ett bra litet eftermiddagsprojekt, och resultaten var fantastiska. Den slutliga kakan var kaka och öm. Smeten hade en distinkt bön-y-smak från GF-mjölet, men detta försvann efter bakning. Att bita i en av dessa små kakor är som att bita in i ett moln med smaksatt choklad och en puff söt marshmallow. De hälsades med glada skrik och gått i slutet av natten.

Här är receptet; ge dem ett försök, och se min mer detaljerade provningsnoteringar (och boknoteringar) nedan.

Glutenfri Choklad Whoopie pajer med Marshmallow Filling

Gör 48 kakor och 24 kakor

Glutenfri Choklad Whoopie

2 1/4 koppar glutenfritt allroundmjöl (såsom Bobs Red Mill Gluten Free All Purpose Bakmjöl)
3/4 kopp osötad kakaopulver
1 1/2 tsk bakpulver
1 tsk salt
1/2 tsk bakpulver
1/2 tsk xantham gummi (som Bobs Red Mill)
4 msk osaltat smör, vid rumstemperatur
4 msk vegetabilisk förkortning
1/2 kopp granulärt socker
1/2 kopp (packat) mörkt brunt socker
2 stora ägg
1 tsk vanilj extrakt
1 kopp mjölk

Placera ett ställ i mitten av ugnen och förvärm ugnen till 375 ° F. Lina två bakplåtar med pergamentpapper.

Blanda ihop med mel, kakaopulver, bakpulver, salt, natron och xanthamgummi i en medium skål..

I arbetsskålen på en stativblandare med paddelfästet, slå ihop smöret, förkortningen och båda sockerarna tills de är lätta och krämiga, ca 3 minuter. Tillsätt ägg och vanilj och slå tills de är kombinerade.

Tillsätt hälften av mjölblandningen och hälften av mjölken till smeten och slå på låg hastighet tills den bara införlivats. Skrapa ner skålens sidor. Tillsätt den kvarvarande mjölblandningen och 1/2 kopp mjölk och slå tills den är grundligt kombinerad.

Använd en sked, släpp ca 1 matsked smet på en av de tillagade bakplåtarna och upprepa, placera dem åtminstone 2 tum från varandra. Baka ett blad åt gången i ca 12 minuter vardera eller tills kakorna börjar bruna. Avlägsna från ugnen och låt kakorna svalna på arket i minst 5 minuter innan de överförs till ett stativ för att svalna helt.

Gör cirka 48 två-tums kakor.

Obs! Xantham gummi är det hemliga vapnet som efterliknar egenskaperna hos gluten och håller dessa vittnen från att sprida sig till en stor röra medan de baka.

Testanmärkningar:
• Ja, dessa kakor (och fyllningen) kräver verkligen förkortning. Byt inte smör! Men du kan köpa fettfri förkortning, som jag rekommenderar.
• Den resulterande smeten var väldigt klibbig och gloppy. Det var svårt att få det att baka i fina jämna höjder.
• En anteckning på boken: Även om receptet själv visade sig bra, fanns det inga anteckningar om hur smeten ska se ut och känna, eller någon förklaring av vad pergamentet gör, eller om det är nödvändigt. Sammantaget fann jag bokens recept att vara nästan förbryllande barben. Det finns inte mycket i boken, bara en handfull recept och fyllningar, vilket är bra för en mycket nischkokbok, men det verkar som att det skulle ha varit utrymme för att krossa nyanserna av recepten.
• En annan boknotation: Kak receptet har inga rekommenderade fyllningar bredvid det; Det är en mix- och matchbok, men jag skulle ha uppskattat en anteckning längst ner i receptet, “Rekommenderad fyllning på sidan xxx” eller något liknande.

Klassisk Marshmallow Filling

1 1/2 koppar Marshmallow Fluff (eller annan beredd marshmallow kräm, som kommer att göra i en nypa)
1 1/4 koppar vegetabilisk förkortning
1 kopp konditori socker
1 msk vanilj extrakt

I arbetsskålen på en stativblandare som är utrustad med paddlefästet, slår du samman Marshmallow Fluff och vegetabilisk förkortning, börjar med låg och ökar till medelhastighet tills blandningen är jämn och fluffig, ca 3 minuter. Minska blandarens hastighet till låg, tillsätt konditorernas socker och vanilj, och slå tills de är införlivade. Öka mixerns hastighet till medelstora och slå till fluffig, ca 3 minuter mer.

Testanmärkningar:
• Jag tillade en nypa salt, som denna fyllning verkligen behövde, enligt min mening. Sammantaget är det dock gott; Det är inte sjukt sött, men det smakar fantastiskt retro, som fyllning av donutkräm.
• Återigen en anteckning på boken själv: Medan receptet fungerade bra var det inga anteckningar (om jag inte saknade dem!) Om hur mycket fyllningen gjordes. Jag var kvar att anta att en sats av denna fyllning skulle göra tillräckligt för en sats pajerna. Detta är ett grundläggande antagande, men det borde ha uttryckts uttryckligen någonstans.

Alla bokrelaterade kritik åt sidan, men dessa var helt utsökta. Jag älskade dem, och jag har inget behov av att äta glutenfri. De kunde ha varit lite mer chocolatey, säkert, men de smakade fortfarande rik och full av smak. De hade en underbar textur och marshmallow cream var bara att dö för. Två tummar upp för detta recept; Det går definitivt i min lilla stash av bra glutenfria dessertrecept.

Hitta boken: Whoopie pajer, av Sarah Billingsley och Amy Treadwell. Publicerad av Chronicle Books. $ 11.53 på Amazon

Relaterad: Whoopie pajer! 9 Recept Du kommer absolut älska

(Recept reprinted med tillåtelse från Chronicle Books. Bilder: Tro Durand)