Gammaldags vinägerbit för Pi dag

Pi Day är söndag! (Det är 14 mars, vilket är 3,14 eller pi. Hämta det?) Det här matematiskt betydande datumet har en söt och serendipitös homofon, och vi är glada att ta någon ursäkt för att äta extra paj. Gör du en paj i helgen? Låt oss föreslå en möjlig kandidat: En med en silkeslen, smält-i-mun-fyllning och en söt tang i slutet.

Har du någonsin gjort en ättika paj? Det är en föregångare eller kusin i Southern Chess Pie, och det är ovanligt att vara fräsch och intressant, men enkel att vara pålitlig och tröstande.

Jag kopplade till ett recept på Vinäger Pie i en nyligen sammanställd, och jag blev verkligen fascinerad av den. Vinägerpaj är en grundläggande paj – en som använder ett minimum av ingredienser, men ändå blir mycket mer än summan av dess delar. Det är också ett gammaldags recept som gjordes på ställen där kockar inte hade lyx av färska bär, citroner, äpplen eller andra knippfyllningar. Det använder bara ägg, socker, vatten och lite mjöl och kanel.

Processen är enkel: Du blinda baka en pajskorpa. (I det här fallet använde jag Trader Joe’s frusna pajskorpor. Jag brukar aldrig använda färdiga skorskor, men jag hade bråttom, och jag slutade bli ganska glad överraskad! Två tummar upp för den här pajen.)

Sedan lagar du ägg, vatten och socker ihop tills det träffar en viss temperatur. Några recept anger inte ens denna förbereda matlagning, men jag tog inte chanser.

Sedan häller du det i det bakade skalet och baka igen. Mycket enkelt, väldigt enkelt.

Resultatet, dammad med kanel och serveras med glass, är en otroligt lätt och slät paj. Det smälter på din tunga, med en mörk sötma från det kokta sockret (plus jag använde brunt socker) och en svag tang från vinägerna i slutet. Helt läcker!

Få receptet: Vinäger Pie på Gourmet

Glad Pi dag! Vad ska du göra? Berätta för oss här och berätta om du har ett särskilt bra recept att dela med dig. Om du fortfarande letar efter en, här är några fler favoriter från våra arkiv.

Mer Pie Recept för Pi Day

• Meyer Citron Shaker Pie
• Tillbaka till Grunderna Cherry Pie
• Apple-Blackberry Pie med ingefära
• Candy Apple Pie
• Blueberry Lavendel Cream Pie
• Sour Cream Pie Crust

(Bilder: Tro Durand)