(Fyra) Variationer på ett tema: Ploughmans lunch

Utan att veta det, har vi alla noga en plowman lunch ganska regelbundet. Det är i grund och botten en dekonstruerad ostsmörgås: en ostkonserver, en knopp rustikbröd, ibland några gröna, ibland lite kött, en smaskig sallad eller något slags chutneyliknande kryddor och ett äpple. Och en öl på sidan. Föreställ dig ett barns lunchlåda, och det skulle förmodligen innehålla många av samma komponenter. Nåväl, förutom drycken.

Här, fyra variationer på en klassisk engelsk ploughmans lunch.

Engelska har varit på något för ett tag: ost och öl gör fantastiska partners i brott. Men de är på något annat: förmågan hos enkla ostkomplementar att omvandla en grupp av olikartade element – en söt (frukt), en sur (pickles, relish eller chutney) och ett salt (ost, kött) – till en komplett måltid.

Låt oss först dekonstruera standardkomponenterna för vad som går in i den här engelska pubklammern:

  • Ost: Normalt en stor engelsk ost som en bondgård Cheddar, Caerphilly, Double Gloucester eller Stilton.
  • Bröd: Crusty och rustik. Tänk icke-skivat bröd.
  • Frukt: Vanligtvis ett äpple. Eller ibland en grönsak i form av en enkel sallad.
  • En Pickle av sorter: Pickles, något sylt eller en chutney.
  • Kött: Ingenting fancy, av deli-skivad sort brukar vanligtvis, som skinka. Eller istället för kött, ibland ett hårdkokt ägg för protein.
  • Öl: engelsk.

Om du funderar på det, är det här element som ser väldigt mycket hemma ut ihop på en ostskiva före eller efter middagen, men varför begränsar dem den mest förutsägbara applikationen? Ost fyller: proteinfylld, själsfredsställande, och med nästan ingenting att göra för dess förberedelse, mycket lågt underhåll. Varför det inte tar en mer central roll i din mid-day måltid är bortom detta cheesemonger förståelse.

Nyckeln är att välja en stark ost som ditt centrum – tänk på en som kan stå ensam som en måltid i sig själv. Tänk fina cheddars och åldrade ostar som inte nödvändigtvis behöver bröd som ett fordon för att transportera det från hand till mun.

Och nu, den variationer. Och även om du inte är en för (eller är begränsad från) att dricka till lunch, är det trevligt att föreställa dig möjligheterna…

• Gå franska, och sub i Cantal eller Salers för osten, cornichons för pickles, a mesclun sallad med en enkel dijon vinaigrette, några valnötbröd, en Anjou päron (bara för att hålla det franska), och a hård cider.

• Gå italienska med vissa åldrig pecorino, betad peperoncini eller oliver, ciabatta eller pugliese för bröd, skinka, några cantalope, och en klassisk italiensk öl som a Peroni eller Moretti.

• Gå spansk. Idiazabal, den smokey, gamen fårmjölkost från Baskien gör perfekt mening i denna ansökan, tillsammans med några pressad fikon tårta, en orange, och caperberries, och några åldrade chorizo. Och vi gynnar vin över öl här: gå med en steg från Rioja.

• Gå indisk. Behåll cheddar (och håll det engelska, eftersom det bara är meningsfullt historiskt), lägg till lite mango, lime eller citronpipor, mango chutney, chapati eller naan, och lite Kingfisher öl.

Och låt inte dessa förslag vara slutet på det! Kommer du någonsin med ost och några enkla ackompanjemang till lunch?

Relaterad: Recept: Ploughmans Lunch

Nora Singley är en ivrig älskare av ost, och under en tid var hon cheesemonger och utbildningsdirektör på Murray’s osteshop i New York City, där hon fortsätter att lära sig ostklasser för allmänheten. Hon är för tillfället en assistentkock på The Martha Stewart Show.

(Bild: Kathryn Hill)

  5 Snabba tips för att välja vinterkvash