Frys Recept: Sauerkraut, Potatis & Ost Pierogi

Jag hade stora planer för den burk surkål jag gjorde tidigare i månaden. Planer med plåtar av grillade korv, deli-stil-reubens och snygga sen-sommarslagor. Men längst upp på min lista var pierogi. Jag älskar dumplings i alla former, men dessa piping heta, tunna fickor av potatis och ost har haft en speciell plats i mitt hjärta allt sedan en rysk utbytesstudent introducerade mig först till pierogi i gymnasiet. De är så tillfredsställande serveras med inget annat än smält smör och en strö salt. De fryser också vackert, så lagrar dem i frysen för en enkel komfortmat måltid på en upptagen natt gör total mening.

Jag hävdar inte att jag har någon stor kunskap om pierogi än att jag älskar att äta dem. Jag vet att de vanligtvis fylls med potatis, ibland tillsammans med markkött och ofta med ost. Skarp cheddarost verkar vara att föredra. Sauerkraut fungerar sin charm i många stora pierogi fyllningar, och lägger till sin egen speciella smörighet och lätta kål-y-crunch. När min smak har vuxit upp är det här surkål och potatis pierogi som jag befinner mig längtar om och om igen.

Att göra pierogi tar lite tid, varför det är bäst att göra en stor sats och rensa lite utrymme i frysen. Sätt på lite bra musik att sjunga med, så att du koppar degen runt i din hand och vik dem runt skedar fyllning. Bättre än, bjud in en vän över att göra pierogi med dig och dela upp vinsten.

Låt oss prata en sekund om hur du lagar dessa pierogi. Jag är en fan av att koka dem först och sedan krossa botten med lite smält smör i en heta stekpanna. Jag älskar den ömma chewinessen och rostade crispiness som detta ger till varje bit. Jag vet att samma metod är nära och kära till många av era hjärtan, men heliga till andra. Du kan också servera pierogi kokad som ravioli eller bakas i ugnen som empanadas. Jag har inkluderat min favoritmetod i receptet här, men jag lämnar det ultimata beslutet till dig.

  Recept: Ostfyllda brödpinnar

Surkål, Potatis & Ost Pierogi

Gör ungefär 4 dussin pierogi

 • Pierogi deg:
 • 3 koppar

  allsmält mjöl, plus extra efter behov

 • 1 tesked

  salt-

 • 1

  stort ägg

 • 1/4 kopp

  gräddfil

 • 3/4 kopp

  vatten

 • Pierogi påfyllning:
 • 1 pund

  potatis (jag föredrar rödhudad, men russet eller yukonguld är bra)

 • 2 matskedar

  gräddfil

 • 1/4 tesked

  salt-

 • 1 kopp

  dränerad surkål

 • 2 koppar

  strimlad skarp cheddarost

 • Att tjäna:
 • 3 matskedar

  Smör

 • 1

  liten gullök, skivad tunt

För att göra degen, vispa mjöl och salt i skålen av en stående mixer (eller vanlig blandningsskål). Vispa ihop ägget, gräddfilen och vattnet tills den kombineras och häll sedan över mjölet. Rör ihop vätskorna och mjölet med en träsked eller spatel tills en skurig deg bildas.

Knippa degen blandaren på låg hastighet med degkrokfästet tills degen är mycket jämn och mjuk, ca 5 minuter. Alternativt knådas för hand mot räknaren i 8 minuter. Om degen verkar väldigt klibbig efter några minuter med knådning, lägg till en matsked mjöl åt gången tills det börjar komma ihop i en jämn boll. Täck och lägg åt sidan för att vila på disken medan du fyller på.

För att fylla på, skrubba potatisarna rena och placera dem i en 2- eller 4-kvartsåsplåt. Täck med en tum eller två vatten och sätt över hög värme. När vattnet koka, minska värmen till medelstora och simma tills potatiserna är ömma när de genomborras med en gaffel, 6 till 10 minuter beroende på din potatis storlek.

Överför potatisarna till en blandningskål med en slitssked. Ta bort skalen om det behövs (jag gillar att lämna dem på!). Mash potatisarna i stora bitar med en potatismaskare eller en middagsgaffel. Tillsätt gräddfilen och saltet, och fortsätt mosa tills potatisen är jämn. Tillsätt surkål och ost, och rör om att kombinera. Smak och tillsätt mer salt om det behövs.

Form fyllningen i 1 “bollar (ungefär en kvarts diameter) och ordna dem på en matplatta. Förformning fyllningen gör det enklare och snabbare att forma pierogi.

Linj ett bakplåt med pergament och strö rikligt med mjöl. Ställ det här nära din arbetsyta.

Dela pierogiedeggen i hälften, arbeta med en halv i taget och hålla den andra halvan täckt. Stänk din arbetsyta med mjöl och rulla ut pierogi degen till 1/8 “tjock. Stanna ibland att lyfta degen och se till att den inte klibbar på arbetsytan, använd mer mjöl efter behov. Om degen krymper tillbaka när du rullar , låt det sitta i 5 minuter och rulla sedan igen.

Använd en 3-tums kakskärare eller drickglas för att skära degen i rundor. Samla skavorna och sätt dem åt sidan.

För att forma pierogien håller du en av degenrundorna i handflatan och sätter en boll att fylla i mitten. Vik omgången i halv, kläm fast den är stängd på toppen och sedan arbeta dig längs sidorna för att bilda en halvmåneform. Se till att dukens kanter är helt täta. Ställ pierogi på det mjölade bakplåten.

Fortsätt att forma pierogi med de återstående rundorna av deg. Lägg dem nära varandra på bakplåten, men låt dem inte röra. Rulla ut den andra halvan av degen och skär och forma pierogin enligt beskrivningen. När du är klar rullar du skraporna och fortsätter att göra så många pierogi som möjligt. Du borde sluta med ungefär 4 dussin pierogi.

Recept Tips! Oavsett vad, jag verkar alltid sluta med antingen några kvarvarande bollar av fyllning eller en extra bit av deg. C’est la vie! Bollarna är läckra ätas som mellanmål, även kallt från kylskåpet. Skivorna av deg kan rullas ut, skivas in i spagetti-tunna remsor, och kokas så som pasta för en eftermiddagsmat.

Vid denna tidpunkt kan pierogi kokas och serveras direkt eller fryst. För att frysa, placera plattan av pierogi i frysen och frysa tills det är fast. Överför den frusna pierogi till en frysbehållare och frys i upp till tre månader. Pierogi kan köpas direkt från frysen.

När du är redo att laga pierogi smälter du smöret i en stor stekpanna över medelvärme. Tillsätt lökarna och laga tills löken är genomskinliga, mycket mjuka och börjar brinna, 8 till 10 minuter. Skjut löken på kanterna på pannan där de kommer att hålla sig varm och fortsätta karamellisera.

Under tiden, ta en stor kruka med vatten till koka. Salt generöst. Arbeta i satser, tillsätt 10 eller så pierogi till kokande vatten och rör om att de inte håller sig fast i botten. Koka pierogi tills alla pierogi har floatat till ytan och sedan 1 till 2 minuter längre för att säkerställa att fyllningen blir varm – 8 till 10 minuter totalt.

Överför pierogi till pannan med löken. Vrid värmen till medelhög. Koka pierogi utan att flytta tills de är gyllene och krispiga på botten, 2 till 3 minuter. Om du lagar flera satser, överför du pierogi till en serveringsrätt. När alla pierogi har kokats och skarpt, skrapa löken över pierogi och rör försiktigt för att belägga pierogi med smör och lök. Servera omedelbart när det är varmt.

Receptanteckningar

Du kan ersätta två koppar kvarvarande potatismos för potatismos i detta recept.

(Bilder: Emma Christensen)