Fräsch Robiola: Sök det här.

Färsk getost, färsk ricotta och gräddeost. De tjänar alla ett syfte, och var och en har sin plats. Det finns en ost som jag tror kombinerar de bästa elementen i var och en av dessa tre färska ostar. Det kan ibland vara lite elusivt, men det är så värt att jaga. Det är min go-to cheese den här tiden av året: allt på en gång ljus, snygg och krämig, som ingen annan ost runt.

Färsk robiola är som en arbetshästost: stunden är det inte precis nyanserad, och trots att den aldrig skulle ta det centrala stället för en väldigt komplex finish, är det själsfredsställande. Och det spelar så bra med andra.

Osten har förmågan att bära och förena nästan vilken maträtt som helst, oavsett om det är på en fjädrande aspargespasta med en pocherad ägg, smulad över en rädisa och örtsallad, slätad på en vitlök-y-crostini med olivolja och salt eller smält i Mexikansk stil äggröra. Under den senaste veckan har jag provat alla fyra av dessa applikationer, så dessa proklamationer är helt grundade.

Och ätit slätt? Glöm det. Min favorit.

Mario Batali gör dessa fantastiska mortadella och robiola-paket och grillar dem. Jag har gjort dem förut. Det är en kör-inte-promenad typ av recept. Stöva bort det.

Några av Robiolas smakegenskaper: Ljus, mjölksyra, sur, krämig. Balanserad.

Texture-wise, det är som en fluffig, luftig, piskad ost. Om du är en ny ostälskare, förvänta dig en perfekt storm av alla de bästa sakerna du kan få från stilen. På ett litet torg – det är det format där det kommer fram – du får smaken av en färsk getost, rika på den bästa och mest krämmande färska ricottaen och den feta, otroliga kvaliteten på gräddeost.

  De 3 bästa nedskärningarna av nötkött för Pho

Har jag gjort mitt fall? Sök ut det själv och rapportera tillbaka.

→ Hitta det: Hitta färsk robiola i special ostaffärer eller på hela maten. Sök ut Osella-märket, som kommer i små, 100 gram kuber.

(Bild: Fattorie Osella)