Förberedande Recept: Fläsk & Gröna Chile Stew (Chile Verde)

Det finns inget jag älskar mer än att ha en matsmalt sorters soppa på spisen, oavsett om det kommer att tjäna ett rum fullt av människor eller förse mig med en lager av måltider. Denna New Mexico fläsk och grön chile gryta är den perfekta kandidaten att göra på en lat söndag och sedan leva av resten av veckan. Det är kryddigt, smakligt och hjärtligt, och bara när du tror att det inte kan bli bättre, så gör det!

Jag var värd en formell julfest i fjol för all vår familj och vänner. Vi fick gott om fina flaskor vin från tankeväckande gäster, men den bästa värdinnan presenterades inte i baren men i frysen. Tucked away mellan kaffeglass och Trader Joes kalkonbettbullar var en stor Tupperware tillsammans med en anteckning: “Pork & Green Chile Stew to heat and eat. Happy Holidays! Med kärlek från moster Becky.” Vilken snäll gest, Jag tänkte på mig själv innan du stängde frysdörren (samma frys, tänker på dig, där mina stackars kvarlevor dör.)

Min framtida svärmor ringde några dagar senare om vi fick grytan. Tack och lov för påminnelsen eftersom jag förmodligen inte skulle ha tänkt på det igen tills Nästa December. Vid hennes rave recension drog jag det för att tina. Några nätter senare, efter ett rodigt nyårs affair, kom min fästman och jag hem och raidade snabbt kylskåpet. Vi uppvärmde det som verkade som en månads värd för mat för att tillfredsställa våra bröstfyllda begär.

Walt smakade grytan först, varefter hans ögon bredde sig så stor som underlägg. “Vad är det här sakerna? “utbröt han, jag skakade skålen från honom och försökte det själv. Vår blick låses när vi delade ögonblicket: Vi hade bara träffat guld. Delicious, ätbart guld. Vi kunde inte innehålla vår glädje och skrek praktiskt Lycka från taket. Snart gick det goda ordet som en vild eld och hela Thompson-klanen konkurrerade över några ryktade kvarvarande behållare av den gudomliga skapelsen.

Tant Becky’s gryta har sedan dess blivit legendariskt, och vi väntar alla tålmodigt i december i hopp om att få mer av den prisade bountyen. Hennes hemliga recept är för närvarande just det, en hemlighet, men det hindrade mig inte från att försöka min egen sats för att hålla oss överallt. Jag skulle säga att det var en mäktig ett framgångsrikt försök, och tills jag kan få tag på Beckys enhörningstårar, borde den här versionen hålla oss nöjda.


Pork & Green Chile Stew (Chile Verde)

Serverar 8

 • 1-1 1/2 pounds

  färska gröna chile peppar (Se Receptnoter)

 • 8 ounces

  tomatillos, skal avlägsnas

 • 2 matskedar

  baconfett, lard eller canolaolja, för brunning

 • 3 1 / 2-4 pounds

  fläsk axel, överflödigt fett avlägsnas, skärs i 1/2-tums bitar

 • 1

  stor gul lök, hackad

 • 5-6

  vitlöksskivor, malet

 • 1 matsked

  malda kummin

 • 1 tesked

  torkad mexicansk oregano (Se Recept Noter)

 • 2

  laurbladen

 • 2 matskedar

  cider vinäger

 • 4 koppar

  kycklinglager, plus mer efter behov

 • 3/4 pund

  russet, yukon guld eller vita potatisar (ca 3 medelstora potatis)

 • Kosher salt och nymalt svartpeppar

 • Kokt vitt ris eller varma tortillor, för servering

 • Färska koriander, för servering

Placera en ugn rack några inches från pommes frites. Ordna paprika på en plåt och koka, vrid ibland tills de är kylda på alla sidor, 15 till 20 minuter. Torka paprikorna tätt med aluminiumfolie i tre till fyra buntar till ånga.

Medan paprikana ångar, ordna tomatillorna på arkpannan och bröda tills de är förkylda, vända en gång, 5 till 10 minuter. Skala och ta bort skinn, stjälkar och frön från paprika. Hacka paprika och tomatillos och lägg åt sidan.

Värm några matskedar baconfett i en stor holländsk ugn över hög värme tills det sizzling. Pat gris torr med pappershanddukar och krydda med salt och peppar. Arbeta i tre till fyra partier (kasta inte pannan) koka fläsk tills det är brunt på alla sidor, 3 till 4 minuter. Ta bort med en slitssked och överför till en stor skål. Fortsätt grädda kvarvarande fläsk.

Minska värme till medium. Tillsätt lökarna och koka till mjukt och genomskinligt, 5 till 7 minuter. Tillsätt vitlök, kummin, oregano och laurbladen och rör om att införliva, ca 1 minut. Tillsätt cider vinäger i potten och öka värmen till hög för att deglaze panen; Skrapa upp eventuella kvarvarande bruna bitar från botten av pannan.

Häll i kycklingstocken och reserverade paprika och tomatillos. Koka upp. Minska värmen, täck och simma tills fläsket är gaffel-anbud, 2 till 2 1/2 timmar. (Den kan också kokas i en 325 ° F ugn.)

Skala och tär potatiserna. Lägg till grytan och koka tills det är mart, 30 till 40 minuter. Säsongspott med extra salt och peppar efter smak. Servera med kokt vitt ris (min preferens) eller varma tortillor. Detta recept blir bättre efter en, två och tre dagar, så gör i förväg om möjligt.

Receptanteckningar

Jag använde en blandning av långa hots, chilacas och poblano paprika, som tillsammans packar mycket (god) värme. Du kan också använda mjuka paprika som New Mexico (Hatch) Chiles och Anaheims eller hetare paprika som ankos.

Torkad mexikansk oregano finns på latinska marknader och välfyllda livsmedelsbutiker. Det har en rökig smak som torkade Medelhavet oregano har inte.

(Bilder: Nealey Dozier)