Fly till Italien med ett recept: Straccetti con Rucola e Funghi

Under denna månad av Escapes bad vi några av våra matbloggervänner att dela sina matupplevelser och hemlagad inspiration från resor och avlägsna platser. Här är ett romersk trattoria-stilrecept från den underbara Maggie of Pithy & Cleaver.

När en vän av mig flyttade till Rom förbrukades jag med pastaavund: varje dag kunde han få fantastiska Spaghetti Carbonara, Cacio e Pepe, Bucatini alla Amatriciana … vilket liv!

När jag faktiskt flydde till Rom och gick med honom för en måltid satt han mig rakt. Den sanna glädjen att bo i Italien, sade han, var köttet. “Köttet här är så mycket bättre!” Han sa, och han hade rätt. Enkla kötträtter, gjorda med intensivt smakrika ingredienser, var en höjdpunkt i många av våra måltider.

Den här snabba italienska friteringen är spinn på en häft av romerska trattorier: “lilla trasor” av nötkött (eller kalvkött) blinkas i en panna och kastas sedan med arugula tills gröna vilda. Även om de kanske inte är ganska traditionella i Rom, lägger en handfull vild svampar jordbruksmak och parfym; deras juice, blandat med köttet, olivolja och bra balsamico gör en läcker sås. Gör denna maträtt när du inte kan bära mer än några minuter stående vid en spis och servera den med bröderna för att sopa upp juicerna.

Tänk på det som en italiensk tillflyktsort, och var noga med att följa den med en skål med gelato eller två.

Straccetti con Rucola e Funghi

serverar två

1 pund stek, korsat i tunna skivor (jag använde New York-remsan, men du kan även använda kjol eller myrröna. Fråga din slaktare att den ska korsa så tätt som möjligt.)
2 vitlöksklyftor
4 rosmarinblad
1 skalot
2 matskedar olivolja, eller mer efter behov
1 1/2 kopp skivad svamp, helst porcini, trumpet eller chantareller
1 matsked bra balsamvinäger, plus mer för garnering
2 uns baby arugula, tvättas väl

Garnera: rakad parmesan (tillval)
salt och peppar

Trim biffskivor och pund tills det är mycket tunt. Skär i “tatters”, ca 1 tum med 2 tum. Salt väl.

Smash och skiv vitlök. Skiva sjalot i tunna band och hakat rosmarin. Värm 2 matskedar olivolja i en stor gjutjärnspanna. Tillsätt vitlök, rosmarin och sjalot och koka över låg värme tills det är transparent. Tillsätt svampar och sautar tills de kokas igenom, cirka fem minuter, ta sedan bort till en skål och lägg åt sidan.

Vrid värmen till medium och tillsätt ytterligare matskedolja om det behövs. Lägg till biff, sprida ut bitarna så det finns ingen överlappning. Koka på medium värme, vrid en gång, tills det inte finns några synliga röda, ca 3 minuter totalt. Återför svampblandningen till pannan, tillsätt balsamvinäger och kasta till kappa. Ta bort pannan från värme. Lägg till arugula, kasta till vild något. Servera omedelbart, garnering med salt, peppar, rakad parmesan och ytterligare balsamvinäger om så önskas.

* * *
Tack så mycket för att dela, Maggie!
Besök Maggies blogg:
Pithy & Cleaver

(Bilder: Maggie Hoffman av Pithy & Cleaver)