Filippinsk Recept: Svintsoppa med fläsk

Vi har pratat tidigare om hur tamarind är “hemlig ingrediens” i mycket asiatisk matlagning. En kombination av söt och sur, det ger bara några rätter en extra “oomph” som de inte skulle ha annars. Tills jag googled “tamarind sopp recept” jag hade ingen aning exakt hur många typer av tamarind soppa det finns!

Efter poring över varje recept bestämde jag mig för att göra svin sinigang, vilket är ett filippinsk recept. Sinigang är en soppa som har en bas av tamarind, tomater och lök. Ett urval av kött eller skaldjur tillsätts, och sedan grönsaker som gröna bönor, bok choy, potatis och daikon radish. Sinigang är väldigt surt och serveras över ris. Jag hade redan de flesta ingredienserna, så jag behövde inte göra mycket extra shopping för detta.

Första stoppet för mig var Manila Oriental Market i San Francisco, vilket är en riktigt bra plats för filippinska och sydostasiatiska ingredienser. På marknaden hade de Knorr-märke Sinigang-soppblandningspaket, men jag tyckte inte om att de innehöll mononatriumglutamat och andra konserveringsmedel, som jag inte var så angelägen om. Jag gjorde en google-sökning för att se om jag bara kunde göra soppen med tamarind koncentrera mig (jag hade redan en burk hemma!) Och visst nog tycktes det som att jag kunde. Att läsa ingredienserna på Knorr-paketet visade mig att det också bestod av tamarindpulver, räkor och salt, så jag plockade upp ett paket av torkade räkor, tänkte att jag kunde experimentera med det och få rätt balans mellan smaker.

Jag tillade tamarind koncentrera sig till soppan en matsked åt gången, smaka och undra hur mycket det skulle ta för att få den surhet som gör en sinigang. Som det visar sig behövde det mycket! Jag slutade med att lägga hela 14-oz. burk. Till slut blev det mycket gott. Nästa gång vill jag experimentera med tamarindmassa eller färskt tamarind och se hur det smakar.

Eftersom detta var min första förlag till filippinsk matlagning, har jag ingen aning om hur äkta mitt recept var, så jag hoppas att filippinska läsare kommer att läsa mitt recept och berätta vad de tycker. Jag läste flera olika recept för fläsk sinigang – det finns många! – och plockade olika element som jag kunde arbeta med. Det kom mer ut som en gryta än en soppa, men som det var tänkt att serveras över ris, fungerade det bara bra. Så gott!

Kathryns fläsk Sinigang Soppa Recept

Ingredienser:
3 kg. fläsk revben, skär i 1-tums bitar. Jag vet, det verkar som en hel del, men de krymper när de kokas, och det finns mycket ben och brosk inkluderat. Du behöver dock dessa, eftersom de ger soppen sin smak.
1 medium lök, kvartad och skivad
2 vitlöksklyftor, malet
1 msk. vegetabilisk olja
4 koppar vatten
1 14-oz. burk tamarind koncentrat
1/4 kopp liten torkad räka
1 msk. fisksås
1 tsk. salt-
1 kopp hackade tomater med juice
2 vita potatisar, skalade och kuberade
1 morot, skalad och skuren i bitar
1 kopp daikon radish, skivad (valfritt)
3 koppar baby bok choy, halverad

Förberedelse:
Söt lök och vitlök i oljan tills det är gyllene i en sopppanna. Tillsätt fläsk och koka till jämnt brunat. Tillsätt vattnet, tamarindkoncentratet, torkat räkor, fisksås, salt och tomater. Simma, täckt, för en timme eller 2, rör om så ofta tills köttet är mycket ömt och faller av benet och smakerna har utvecklats snyggt. Tillsätt potatis, morötter och daikon, och sjuda i 10 minuter, eller tills potatisen är öm. Stäng av värmen och lägg till bok choy och rör den tills den är snyggt visad – du behöver inte ha spisen värme på, soppan själv är varm nog för att laga gröna.

Servera över ris.

Vill du prova mer tamarind soppor? Här är en liten lista:

• Spicy tomat och tamarind soppa
• vietnamesisk tamarind soppa med havskatt, ananas och okra (Canh Chua Cá)
• Thai räkor & Tamarind soppa
• Thai Sour Fish Soup
• Buddhistisk Tamarind & Grönsaksoppa
• Spicy Sweet Potato & Tamarind Soup
• Sinampalukang Manok (Kyckling i Tamarind Soup)
• Sambar – Grönsaker och Tamarind Stew

Relaterad:
Teknik: Hur man använder Tamarindmassa
Ingrediens Spotlight: Tamarind

(Bild: Kathryn Hill)

(Ursprungligen publicerad 19 oktober 2009)