Farro är inte stavad och stavad är inte Farro

Vi har blivit enamored av hela korn det senaste året, särskilt tuffa, nutty korn som stavade. Dessa är inte lika vanliga som korn, havre och majs, men vi älskar deras konsistens och mångsidighet i sädessallader. Vi hade viss förvirring om huruvida farro och spelt var samma sak. Visas inte!

I Heidi Julavits stycke för New York Times Sunday Magazine förra helgen förklarade hon hur hon försökte ersätta spelt för farro med obehagliga resultat.

Farro kockar på ca 45 minuter; vi kokade vår stavning i fyra timmar, och även då var resultatet extremt al dente. Vi kastade in flera pinnar smör, lager gallret och $ 13 värd revet parmesan, men stavet förblev stoiskt smak-ogenomträngligt.

Och ändå kvarstår missuppfattningen att dessa två korn är identiska i smak och användning. Det hjälper inte att italienarna ofta ringer dem med utbytbara namn. Men de är bara kusiner – inte syskon – och de är olika i glutenhalt, textur och smak. Den al dente kvaliteten på stavat är det som gör oss älska det i sallader, medan farro är mycket bättre för risotto-liknande mjuka varma rätter.

• Läs Julavits-stycket: Kornutbyte

Kalyn av Kalyns Kök ställer också rekordet rakt med sitt recept på Farro med svamp och timjan. Yum!

Kokar du någonsin med farro eller spelt? Hur tycker du om att använda dem?

Relaterad: Bra Korn: Vad stavas?

(Bilder: Flickr medlem m kasahara och Flickr medlem nadja.robot licensierad för användning under Creative Commons)