Fallsalladrecept: Radicchiosallad med gröna oliver och parmesan

Det finns sallader för en folkmassa och sallader som barnen älskar. Det finns färgglada slavar, och lekfulla mescluns, sallader krispiga och lätta. Men då finns de tydligt odlade salaterna, med förhöjda och komplicerade smaker. Det här är en av dem. Den har bara fem ingredienser, men tillsammans gör de en otroligt ovanlig sammansättning av bitter, söt och saltvitor. Redo? Detta är höstsallad, alla klädda och glamorösa.

Jag kan ta noll kredit för detta recept. Jag åt en sallad så mycket som den här förra veckan på Till Dynamic Fare, en biodynamiskt fokuserad restaurang här i Columbus. Ägaren och kocken har en väg med grönsaker och en känsla för ovanliga kombinationer som på något sätt fungerar bra precis. Vi försökte bestämma oss för en sallad, och när vi nämnde den här – en udda kombination av radicchio och oliver – fläckte serverns ögonlock och hon började andas hårt. Vi tog tipset.

När salladen uppstod, var den prydd med gröna oliver, krossade så att deras kanter ekade den rufflade krullen på radicchio. Bladen drapades i en söt balsamisk dressing som både ökade och balanserade radicchios bitterhet. Manchego-ost ​​och de köttiga, milda oliverna tillfogade savor. Det var den mest glamorösa vuxna salladen jag någonsin har ätit, och min man och jag tussled över de sista biterna.

Ännu är salladen själv så enkel – bara en handfull ingredienser. Här är det för din egen vuxen njutning. Oliverna bör vara Castelvetranooliver, som är lättare och inte så skarpa. Använd den sötaste, rikaste balsamiken du kan för dressing, eftersom det borde vara ganska sött. Om du inte har bra balsamico, oroa dig inte – lägg till en duggregn honung för att öka sötmen. På osten: Vacker hård vit ost ska fungera bra. Restaurangen använde Manchego; Jag har gjort det här med parmesan.


Radicchiosallad med gröna oliver och parmesan

Serverar 4

 • 1 litet huvud

  röd radicchio

 • 1 kopp

  Castelvetrano oliver, saltlösning reserverad

 • 2 matskedar

  extra virgin olivolja

 • 1 matsked

  åldrig balsamvinäger

 • 1 matsked

  honung, valfri

 • Ca 2 ounces

  Parmesan eller Grana Padano ost

 • Fläckigt salt och nymalt svartpeppar

Kärn radicchio och kasta bort eventuella bruna ytterblad. Riv bladen i bitar i bitar och lägg dem i en stor skål.

Torka oliverna och skär varje halv i längden. Smash varje lätt med plattan av en kniv för att platta. Kasta oliverna med radicchio, massera bladen lätt med händerna.

Vispa olivolja, balsamvinäger och 1 matsked olivkoksalt. Smaka för sötma, och tillsätt en duggregn eller mer av honung om så önskas. Kasta förbandet med radicchio.

Använd en grönsaksskalare för att skapa stora, tjocka flingor av ost och kasta med salladen, tillsammans med salt och peppar efter smak. Servera inom en timme, garneras med ytterligare ost om så önskas.

Receptanteckningar

Inspirerad av Till dynamisk fara i Columbus, Ohio.

Uppdaterad från recept ursprungligen publicerad 2 oktober 2012.

Relaterad: Rötter, Kål, Äpplen: 8 Levande Höstsalater

(Bild: Tro Durand)