Enkel sommar Dessert Recept: Individuell Blandad Berry Clafoutis

Som en god chokladälskare sedan födseln har jag aldrig helt uppvärmt tanken på frukt desserter. Ibland kan jag njuta av en gammaldags jordgubbsmuffin eller klassisk tarte tatin, men på sommaren verkar jag sällan göra pajer och bakverk med vår vackra Georgia-produktion. Allt som förändrades för några år sedan, då en konditorkock vän tjänat mig min första heta, fluffiga blåbärs clafoutis. Det var verkligen kärlek vid första pulveriserad sockerbit.

Clafoutis är en traditionell fransk efterrätt som faller någonstans mellan en vanilj, en souffel och en pannkaka. Den är silkeslen och lätt, krämig och tät allt på samma gång. Men den verkliga skönheten av clafoutis (ha, se vad jag gjorde där ?!) är hur lätt det är att piska upp. Eftersom det bara kräver några pantry ingredienser, kan du kasta den i mixern och lägg den i ugnen före middagen, och så snart plåtarna är rensade, har du en varm varm efterrätt.

Jag kommer att erkänna att det tog mig några försök att få detta recept exakt hur jag kom ihåg det. Faktum är att jag gjorde misstaget att servera mitt första prov på en middagsfest med ganska olyckliga resultat. (Det är vanligtvis inte ett gott tecken när uttrycket “blåbärboogers” kommer upp.) Tack och lov var allt som behövdes en enkel justering av förhållandet mellan mjöl och ägg, och mitt tredje och sista försök gav en clafoutis värdig för någon konditors drömmar.

Medan clafoutis ursprungligen skapades för att visa upp de berömda körsbären från Frankrikes Limousin-region, är det ganska tillmötesgående för alla mogna frukter du har till hands. Jag råkar föredra min med en blandning av söta saftiga bär. Naturligtvis kan det verka som att det är mycket svårt att slå på ugnen i mitten av sommaren när bär är bäst, men jag lovar att resultatet är värt varannan sekund det spenderar i ugnen. Var noga med att ha en scoop av hemlagad Tahitian vaniljböna glass redo att kyla efterrätten, och du ner.

Individuell Blandad Berry Clafoutis

Serverar 4 till 6

 • 1 kopp

  helmjölk

 • 1/2 kopp

  tung grädde

 • 1/2 kopp

  plus 2 matskedar socker

 • 3/4 kopp

  allround mjöl

 • 3

  stora ägg

 • 1 tesked

  vaniljböna pasta eller vanilj extrakt

 • 1/4 tesked

  citronskal (valfritt)

 • Knippa fint havssalt

 • 1 kopp

  blandade bär, såsom blåbär, hallon och / eller björnbär

 • Pulveriserat socker, för servering

 • Vaniljglass, för servering

Förvärm ugnen till 375 ° F.

Kombinera mjölken, grädden, sockret, mjöl, ägg, vanilj och salt i en mixer eller matberedare och bearbeta tills smeten är jämn, ca 20 sekunder. Placera fyra medelhöga ramekiner eller burkar, ca 6 uns varje (eller sex mindre, ca 4 uns) på ett bakplåt. Sprid ett jämnt lager av bär i botten av varje ramekin och fyll ca 3/4 full av smet.

Baka tills puffed, golden brown och bara ställa i mitten, 45 till 60 minuter. Kyl i 5 minuter före servering. (The clafoutis kommer att dämpa avsevärt, som en souffel.) Garnera med pulveriserat socker och servera med vaniljglass. 

(Bilder: Nealey Dozier)