En visuell guide till de 7 stora typerna konserverade tomater

Mängd of canned tomatoes

Många recept beror på konserverade tomater för smak, surhet, rikedom, flytande och så mycket mer. Konserverade tomater är definitivt en pantry stapel vi kan inte leva utan, särskilt när det är mitt på vintern och det finns inte några bra färskt tomater att hitta.

Den konserverade tomatgången i mataffären är ganska imponerande, med så många sorter och varumärken som konkurrerar för din uppmärksamhet. Hur är varje typ gjord, och hur används den bäst?

Betydelsen av att läsa etiketter

Konserverade tomater är bokstavligen bara tomater förseglade i en burk, eller hur? Det är mer komplicerat än du tror. Medan vissa konserverade tomater bara innehåller tomater, har många gömda ingredienser, som hög fruktos majssirap, salt eller kalciumklorid – saker du kanske försöker undvika. Det lönar sig att läsa etiketten för att se exakt vad som är inuti. Om det finns något listat där där du inte gillar, kan du försöka titta på ett annat varumärke istället.

Bearbetning är huvudskillnaden

Skillnaderna i sorterna av konserverade tomater kommer ner till hur de bearbetas. Bearbetning börjar alltid med att ta bort tomaternas skinn, men efter det, hur de bryts ner och vad de är förseglade i burken med kan variera beroende på sort och varumärke. Märkning av sorter är inte helt konsekvent över varumärken, men här är de som du sannolikt kommer att se i affären, från minst till de flesta bearbetade.

(Bildkredit: Christine Gallary)

1. Hela skalade tomater

Om du bara lager en typ av konserverad tomat i ditt skafferi, skulle jag rekommendera strumpor på hela skalade tomater, eftersom de är de mest mångsidiga. Hela skalade tomater är bara det – färska hela tomater packade i tomatjuice, ibland med ett basilikatblad som kastas in för smak.

Du kan ganska mycket vända hela tomater till nästan vilken annan konserverad tomatprodukt: Riva dem i stora bitar för hand, hugga dem med en kniv för att göra tärnade tomater, eller surr dem i en matberedare eller mixer för att göra tomatpuré eller sås.

Hela skalade tomater bryter också vackert när de kokas, eftersom intakta tomater har mindre yta som utsätts för kemikalier som ibland läggs i burken för att hindra dem från att bryta ner för mycket.

  • Det bästa sättet att hantera hela burkade tomater

(Bildkredit: Christine Gallary)

2. Tärnad tomater

Nästa upp är tärnade tomater, som är färska tomater som har huggits upp i små bitar och sedan konserverad. Tärnad tomater fylls vanligtvis med tomatjuice, citronsyra och kalciumklorid. Kalciumkloriden hjälper tärnade tomater behålla sin form, vilket gör dem bra för rätter där du fortfarande vill ha olika bitar tomater efter tillagning. Om du vill att tomaten verkligen ska bryta ner i en sås, hoppa över torkade tomater.

Tärnad tomater kan ibland ha tillsatt salt eller kryddor, eller de kan också eldstegas före konservering för ytterligare ett lager av rökig smak.

(Bildkredit: Christine Gallary)

3. Stewed tomater

Nu går vi vidare till tomatprodukter som vanligtvis genomgår lite matlagning före konserveringsprocessen. Stewed tomater är tomater som har skurits och kokats, vanligtvis med kryddor, som salt, socker eller kryddor, innan de fylls i burkar. Du bör läsa etiketterna noga här för att se exakt vad du får, eftersom ingredienser varierar från varumärke till varumärke. Vet också att stewed tomater inte ska användas i recept som kräver vanliga tomater, eftersom de tillsatta kryddorna kommer att påverka smakens smak.

(Bildkredit: Christine Gallary)

4. Krossade tomater i pureé

Krossade tomater har en konsistens mellan tärnade tomater och slät tomatsås. Det är vanligtvis en blandning av färska krossade tomater och tomatpuré eller pasta, och det är vanligtvis hällbart men har en tjockare konsistens med små bitar tomater. Krossade tomater behåller fortfarande en ganska ljus smak och är bra för pastasåsar och mjukare soppor.

(Bildkredit: Christine Gallary)

5. Tomatpuré

Beroende på varumärke kan tomatpuré också kallas tomater. Den har en konsistens någonstans mellan tomatpasta och krossade tomater, så det är ännu mjukare än krossade tomater, men har fortfarande en tjock viskositet. Det kan i allmänhet användas omväxlande med krossade tomater.

(Bildkredit: Christine Gallary)

6. Tomat sås

Tomat sås kommer i allmänhet i mindre burkar, vanligtvis åtta ounces, och det har en mycket jämn, hällbar konsistens från att vara långkokt och blandad. Tomat sås kan också göras genom att kombinera vatten med tomatpasta. Förväxla inte tomatsås med färdiga pastasåsar, som i allmänhet kryddar mycket kraftigt och kan vara tjockare och inte lika smidiga. Med det sagt, läs etiketterna av tomatsås noggrant, eftersom vissa kan ha lagt till kryddor, som vitlök eller lökpulver.

(Bildkredit: Christine Gallary)

7. Tomatpasta

Tomatpasta kommer i små burkar, vanligtvis sex ounce vardera, och de är de mest kokta ner av alla konserverade tomatprodukter. Den innehåller vanligtvis mindre än en femtedel av vattenhalten som färska tomater börjar med, och har en koncentrerad smak och mycket mörkare färg.

Tomatpasta används som grundämne i rätter som soppor, grytor och braises, och även om du kanske inte vill ha eller märker en fräsch tomatsmak i dessa rätter, lägger tomatpastaen smakfulla aspekter och har stor förtjockningskraft.

Tomatpasta finns också i rörform, vilket är bra eftersom du vanligtvis bara behöver små mängder. Om du hittar dig själv med kvarvarande konserverad tomatpasta, är vår favorit trick att frysa matskedar av det för framtida användning!

  • Det bästa sättet att spara tomatpasta (och använd det senare)
  • God produkt: Amore Tomatpasta