En Triple Cremeost i getform: Nettle Meadow Kunik

Det är getostsäsong. Lev upp det, med dekadens av ett annat slag. Vanligtvis kommer en trippel cremeost endast med kojölk, som en rikare och mer förstärkt brie … det vill säga, om du inte letar efter Nettle Meadow Kunik, en mest unik abberation som lämnar mycket för att vara tacksam.

Kunik gifter sig med en trippel cremes rikedom med komplexiteten hos en stor getost. Men på vilket sätt? Svaret ligger i siffror: 75% getmjölk, 25% hel jerseykockkräme (från rasen av ko med högsta smörfettinnehåll) och 84% smörfett, så är det. Det är det sista numret som gör Kunik till en trippel creme; Ost över 84% i smörfettinnehåll klassificeras som sådan.

En snabb åtgärd: Trippelkremer är bedrägligt inte lika feta som du tror: eftersom fetthalt i ost vägs i delar per torrsubstans kommer en högfuktost som Kunik faktiskt att ha mer vattenvikt än samma mängd av en Åldrad, hård ost som parmigiano. Ounce för uns, en krämig spridbar ost är faktiskt mindre fetning än en tät, torr ost.

Tillbaka till frågan till hands: Kunik är gjord i Adirondackbergen vid Nettle Meadow Farm av Lorraine Lambiase och Sheila Flanagan. Förutom Kunik gör gården färska getostar och har till och med ett djurreservat där pensionerade lantbruksdjur lever ut sina liv. Deras ostar är smaksatta med allt från pepparrot till citron verbena till honung och lavendel, och de har börjat göra en trippel mjölkost, gjord av ko, får, och Getmjölk.

På något sätt, som genom någon magisk hantering av ost, har de skapat en dynamisk men ändå mild ost – med en sådan otrolig konsistens kommer du att svära att du äter piskad ost. Det är fluffigt som kan vara, som det lättaste ostekaket någonsin, och gör ett briljant argument mot en av de enda andra inkarnationerna av blommiga rinnade getostar som du ser av den här stilen – goat brie, som tenderar att vara ungefär som industriell och allestädes närvarande som varje så kallad “vanlig” brie.

Detta är å andra sidan unikt. Dess smak är raffinerad, ren och ljus. Till skillnad från allt annat, en välsmakande, välsmakande smak av ko och get, med en spindel som enligt min mening maskerar pastaens delikatess, så lämna den åt sidan. Kunik är handgjord, tillverkade av bara ett par personer (och djur) i motsats till många, och de fuktiga, fluffiga ostmassan är delikat ladeled, hjul med hjul. Resultatet är en mest spridda, mest-smöriga, nutty, lite goaty puck som gör underverk på toppen av en nötbröd eller sallad, men som mest formidabelt står helt ensam.

Relaterad: Cheesemongerens säsongsmässiga strålkastare: Getost

Nora Singley är en ivrig älskare av ost, och under en tid var hon cheesemonger och utbildningsdirektör på Murray’s osteshop i New York City, där hon fortsätter att lära sig ostklasser för allmänheten. Hon är för tillfället en assistentkock på The Martha Stewart Show.

(Bild: GourmetGirlMagazine)