En roundup av någon japansk citrusfrukt

För en sådan liten önation har Japan ett överraskande stort utbud av citrusfrukter. Jag såg några av dem när jag reste i Japan förra vintern. Tyvärr får vi inte de flesta av dem här i USA, och jag önskar att vi gjorde det! Det är så intressant att se sådan variation. Några av dessa sorter används i smakande te och alkohol, andra används i marmelader, och vissa äts råa. Jag älskar bara den gröna skinned, orange-fleshed aomikan mandarin – det är så söt!

De flesta av dessa frukter kom inte från Japan. många fördes över från Kina eller Tibet för hundratals år sedan. Här är ett litet urval av citrusfrukter som finns i Japan:

Aomikan – en grön mandarin som har apelsin kött. Mycket tårta, det gör en bra marmelad. Finns i slutet av sommaren från augusti till september.

Yuzu – en liten, tärgul citrus som används för att tillsätta smaken till soju och är en viktig ingrediens i ponzu sås. Zest används också i matlagning. Yuzu används i badsceremonier för vintersolstånd. Tillgänglig från november till mars.

Amanatsu – gulaktig-orange och storleken på en grapefrukt, denna frukt äts rå och används i marmelader.

Dekopon – en fröslös och mycket söt apelsinfrukt med humpig hud. Finns i januari och ätas rå och gjordes till godis.

Kabosu – en tårta, saftig grönskinnad frukt med blekorange kött. Så tår så att den används som vinägerutbyte. Det pressas också på sashimi.

Sudachi – en grönskinnad frukt tillgänglig på sommaren. Mycket hög syrahalt. Serveras med nudlar eller nabe. Används också för att smaka sojo, glass och godis.

Relaterad:
Fira Vinter Solstice Med Yuzu I Badet
Resande Inspiration: En Yuzu Mojito från Tokyo

(Bilder: Kyoto Foodie och Wikipedia)