En lycklig olycka: ost och mikrovågsugn

Att äta ost vid rumstemperatur är en av de grundläggande principerna för så kallad “korrekt” ostkonsumtion. Så förra veckan, när jag mötte en puck av frysande kall ost och utan tålamod att vänta en timme eller två för att den skulle komma till rumstemperatur, hade jag en brainstorm: Sätt osten i mikrovågsugnen, på avfrostningsinställningen.

Kanske behövde jag utföra mer återhållsamhet i den tid jag ställde, för att komma till rumstemperatur gjorde det inte. Men vad resulterade var långt överlägsen.

Jag tror att jag antagligen ställt in mikrovågstimern i 10 sekunder. Konservativ, tänkte jag. Men när jag drog osten ut var det nästan varmt och gav mig helt till mitt piggfinger. Jag hade helt överdriven det. Men på en eller annan sätt blev det snabbt klart att den rena kakaosten inuti skulle vara mycket mer tillfredsställande än min önskan om bara rumstemperaturost.

Jag överförde det snabbt till ett bräde, klippte in det och ut oozed pastan, en sexigare, helt mer övertygande version av sitt tidigare själv.

Geni, tänkte jag. En snabbare och effektivare version av bakad brie eller camembert, något som är mest värd för ytterligare experiment. För även vid rumstemperatur är jag inte övertygad om att osten skulle ha blivit stoppad. Min syster hade plockat upp den på en liten butik och det var namnlöst och skivan jag hade smakat innan min mikrovågsinstruktion hade varit underväldigande.

När varma, varje subtil smak i osten förstärkt – mer än någonting annat smakade jag en öppen jordgubbsmushroomy-eggy sak som unikt uppstår i bloomies. Kanske nästa gång jag ska försöka flera sekunder mindre, men så länge jag jobbar med förkylning full av blommor rindad ost, jag kan bara fortsätta att ta det hela vägen, speciellt eftersom ibland kan dina ostbehov inte vara helt tidsbestämda.

Nora Singley är en ivrig älskare av ost och brukade vara cheesemonger och utbildningsdirektör på Murrays osthandelsbutik i New York City, där hon fortsätter att lära sig ostkurser för allmänheten. Hon är för närvarande en assistent TV-kock och matstylist på Martha Stewart Show.

Relaterat: Beyond Baked Brie: Nya användningsområden för ett osthjul

(Bilder: Nora Singley)