En första timers guide för att köpa kycklinglår

Om du är van vid att köpa magert kycklingbröst, kan du överväga ditt fokus ett avsnitt över kycklinglåren. Med så många alternativ att välja mellan, hur vet du vilken är den bästa som ska sättas i din korg? Allt kommer ner till att förstå de olika nedskärningarna och vilka matlagningsmetoder de är bäst för. Denna mini guide hjälper dig att navigera genom alla alternativ så att du kan köpa rätt kyckling lår för dina behov.

Vad är kycklinglår, hur som helst?

Vad de är: Kycklinglår är en del av benet (tillsammans med trumbenet), klippt strax ovanför knäet. Detta är en del av fågeln som ofta kallas “mörkt kött” på grund av dess extra fettinnehåll och djupare nyanser.

Vad de smakar som: Eftersom lårmuskeln fungerar mer anses den vara hårdare, även om den också har högre mängder fett – mycket mer än magert kycklingbröst – vilket innebär en rik smak och mer ömt konsistens. Medan kycklingbröst är mager och till och med lite tjuv, har lår en smidig och öm textur.

Varför de är överallt: Ja, de är överallt och med god anledning. Kycklinglår ger ett exceptionellt värde. Inte bara levererar de den bästa smaken av några kycklingar, men de är också mycket billigare än kycklingbröst.

Hur man lagar obehandlade, hudlösa kycklinglår i ugnen

(Bildkredit: Lauren Volo)

De 3 typerna av kycklinglår att veta

När det gäller att köpa kycklinglår har du några fler alternativ än kycklingbröst. Det finns tre typer av lår som du sannolikt ser i fallet.

Ben i lår med hud

Den mest tillgängliga, och förmodligen den mest populära, kommer denna snitt med benet och huden på. Eftersom inget extra arbete gjordes för att avlägsna benet är denna snitt något billigare än sin benfria motpart. Till ett genomsnittspris på knappt $ 1,45 per pund är det betydligt billigare än benfritt, hudlöst kycklingbröst, vilket ligger i genomsnitt under 3,10 kronor per pund.

Regel kyckling inte ut med huden ännu

Kommer från en värld av hudlösa kycklingbröst, kan lårpaket täckta med ett rosa skikt av hud ha ett sätt att tyckas obehagligt, men utesluter inte dem omedelbart.

När seared på stovetopen eller rostad i ugnen, koka huden ner och sprickar upp, och behandlar dig till en salig, fettig crackerliknande crunch. Det är extremt gott, men det fungerar också som en skyddande sköld av olika slag för att förhindra att kycklingen torkar ut.

Bone-in, Skinless Lår

Den minst populära av de tre styckena, och en som inte är så allmänt tillgänglig, kommer dessa lår med huden bort och benet fortfarande in. Eftersom inget extra arbete gjordes för att avlägsna benet är denna snitt något billigare än den benfria motparten.

Kycklingben: Håll dem eller släng dem

Kycklinglår säljs vanligen med benen kvar i, och det är upp till dig om du vill behålla dem eller kasta dem. Inte bara är de lite billigare än köttlösa kycklingslår, men de packar också mer smak.

Vill du inte ha benen? Du har två alternativ. Debonering kyckling lår är bara en av de många tjänster som din mataffär slaktare kommer att göra för dig, allt du behöver göra är att fråga. Eller om du känner dig ambitiös, är det inte så svårt att debonera låren hemma. Om du väljer att ta bort benen, överväg att hänga på dem och stashing dem i frysen för att göra lager senare.

Debone hemma: Hur man tar bort ben från kycklinglår

Benlösa, hudlösa lår

Denna populära snitt kommer med både benet och huden borttagen. Det är mycket mångsidigt och snabbare matlagning än ben i låren. Eftersom extra slaktborttagning gjordes för att ta bort benet är denna snitt lite dyrare, de benfria låren. Det här är det snitt som är det enklaste bytet om du brukar använda benfritt, skinlöst kycklingbröst.

Varför Boneless Chicken Lår är alltid Skinless

Så vad sägs om benfria kycklinglar med huden fortfarande på? Prova som du kanske (och lita på mig, vi har!) Det här är inte ett alternativ som du hittar i köttet. Under extra slaktning för att ta bort benet skärs huden också bort. Men det behöver inte vara! Om det här är vad du är ute efter, är det bästa sättet att komma dit, att köpa inbenade lår med huden på och antingen fråga slaktaren att ta bort benen eller debonera låren hemma.

Plåtkylling med röda potatis och salvia

(Bildkredit: Chungah Rhee)

Låt matlagningsmetoden diktera låren du köper

Kanske vet du redan vad du vill köpa. Kanske skarpa hudlår är helt oemotståndliga för dig, eller du har ett recept i åtanke som föreslår vilken typ av lår som ska köpas. Om inte, det enklaste sättet att välja mellan benfritt eller benfritt, skin-on eller skinless är att låta matlagningsmetoden bestämma dig.

Rostning: Oavsett om du gör en plåtkonservering, stekpannmål eller enkla rostade kycklingslår, fungerar alla tre alternativ bra för ugnskokning. Benlösa lår är den snabbaste matlagningen, medan skinn på låren behandlar dig till krispig hud.

braising: Både benfria och benfria, skinnfria kycklingslår är särskilt lämpade för braising. Medan hudpåverkningar fungerar, kan huden förlora sin krispighet och bli fuktig under tillagningen.

grillning: Välj ditt val. Medan alla tre alternativen lagar sig bra på grillen, är låren speciellt lämpade för denna metod eftersom huden hindrar köttet från att torka ut.

Soppa och gryta: När låren ska skäras upp för en soppa, gryta eller chili är benfria lår det bästa alternativet.

Användning av glasyr: Om du planerar att borsta en klibbig glasyr över köttet, vill du ha lår med huden fortfarande på. Den spröda huden fungerar som en magnet, fångar glasyren i alla ögon och vrår och håller den på plats.

Hur mycket att köpa

Om kycklingbröst har varit din standby vet du att du säkert kan laga ett enda bröst och det är bara rätt mängd för en måltid. Men kyckling lår är så mycket mindre – så, vad är rätt mängd för en måltid?

Förpackade kycklingslår kan variera i storlek, så istället för att gå efter antal bitar, del köttet baserat på vikt. Som en tumregel, för en huvudrätt, planera på ca 1/2 pund av utbenna kycklingslår per person, eller 3/4 till ett pund av benhåriga lår per person.

Vad handlar det om de massiva familjepaket?

Du har sett de massiva förpackningarna med kycklingslår som sitter i botten av fallet och ser tillräckligt stora för att mata en folkmassa. Om du lagar mat för en eller två, kan du snabbt omgå dem, men du bör ompröva. Medan den totala prislappen är högre än det vanliga fyrklasspaketet, kan det faktiskt vara billigare på sikt. Pund för pund, familjeförpackningar kommer ofta till ett ännu bättre värde än de vanliga storlekarna. Kom ihåg att kyckling kan lagras i flera månader i frysen!

Pan-Seared Kycklinglår med Blåsta Tomater & Basil

(Bildkredit: Kelli Foster)

Förvaring av kycklinglår

I kylskåpet: Det är bäst att laga kyckling lår snart efter att ha köpt dem, även om de kommer att hålla i en till två dagar i kylskåpet.

I frysen: Ska inte laga dem genast? Det är okej också. Kycklinglår kan lagras i upp till nio månader i frysen.