En anatomisk guide till kycklingvingar

(Bildkrediter: Lindsey Ribe / Christine Gallary)

Min favorit del av en kyckling är händer ner, vingen. Oavsett om jag nibbling på en som jag huggar upp en helt rostad kyckling eller fester på en rörig hög med saxiga buffelvingar, är de roliga att äta och oh-så-tillfredsställande för en mörk köttälskare som jag.

Hela kycklingvingarna består faktiskt av tre delar – vet du vad de kallas?

(Bildkredit: Christine Gallary)

Jag anser kycklingvingar lite av en delikatesse eftersom det bara finns två per kyckling, men de packar massor av smak. Medan de är tillgängliga på stort sett alla livsmedelsbutiker säljs de vanligtvis redan slaktad till mindre bitar. De som letar efter hela, intakta vingar kan behöva gå till en slaktare eller fråga om en särskild order, även om jag har haft tur på hela maten.

Varför säljs de snitt och snittas nuförtiden? Det kan bero på att de är enklare att laga jämnt och äta när de är skurna, eller det kan bero på att vissa människor föredrar vissa delar av vingarna över andra och vill välja. I mitt hushåll föredrar jag vingarna, medan min man gillar trummorna. Det betyder att vi aldrig kämpar över samma bitar – varför var jag gift med killen!

Här är de tre delarna av kycklingvingen:

Chicken drumettes

(Bildkredit: Christine Gallary)

Drumettes

Låt oss börja på den del av vingen som är knuten till huvuddelen av kycklingen. Detta kallas drumetten, förmodligen på grund av att den är formad som den större kycklingstrumpstickan. Det finns ett huvudbitar i mitten, men det finns några leder och brosk i båda ändarna.

Drumetter är oregelbundna i form: den ena änden är avrundad och köttig, och då smalnar den ner som den kommer till vingeens mittparti. Köttet på trummor, medan det fortfarande är tekniskt mörkt kött, har en konsistens lite närmare vitt kött, och det finns ett ganska högt förhållande mellan kött och hud.

Kycklingvinetter / lägenheter

(Bildkredit: Christine Gallary)

Wingettes / Flats

Vingeens mittdel kallas vingetten eller platt. Jag gillar att kalla den platt eftersom det är exakt vad formen är. Det finns två tunna ben som löper parallellt med varandra längs plattans längd, och det har ömt mörkt kött och är helt täckt av hud.

Kyckling vinge tips

(Bildkredit: Christine Gallary)

tips

Senast kommer vingens tips – de små, spetsiga bitarna, formade som en fjäder i slutet. De är nästan helt hud, ben och brosk, med ganska mycket inget kött, även om vissa människor älskar att nibbla på kycklingvinge tips eftersom de älskar att äta kycklinghud. Kycklingvingar som säljs med vingspetsar är fortfarande hårdare att komma genom nuförtiden, eftersom jag antar att konsumenter inte har så mycket användning för dem.

Matlagning Kycklingvingar

Även om du lyckas hitta hela kycklingvingar, kräver de flesta recept att de bryts ner i de tre styckena först. Varför gör detta extra steg?

En hel vinge är inte ens i form eller tjocklek och sitter inte platt på en yta. Att skära upp det betyder emellertid att varje bit sitter lättare på vilken grill eller pan du lagar den i. Mer av ytan kan vara brun, och de är lättare att vända och flytta runt för jämn matlagning. Det betyder också att folk bara kan äta sina favoritdelar om de så väljer (lägenheter för alltid!).

Kycklingvingarna kan kokas ganska mycket, vilket gör att du normalt lagar kyckling: broiled, seared, grillad, stekt eller till och med rostad. På grund av deras högre proportioner av hud och ben gör de också utsökt kycklinglager med mycket smak och kropp.

Om du inte gillar att äta vinge tips, spara dem för din nästa sats av lager eller simma dem direkt i såsen eller glasyr du gör för vingarna – de kommer att lägga till några fina bonus kyckling smak.

(Bildkrediter: Tro Durand)

Chicken Wing Recipes

  • Hur man gör Buffalo Chicken Wings i ugnen
  • Recept: Koreanska Fried Chicken Wings
  • Recept: Messy Marocko Chicken Wings
  • Mars Madness Recept: Sundare Hot Wings