Detta är det första som ska göras med din nya tryckkokare

(Bildkredit: Kelli Foster)

När jag får en ny tryckkokare, trycker jag vatten i den. Jag gör det med varje tryckkokare – även om det är samma modell, storlek eller märke. Det beror på att det här “hetvattentestet” inte bara visar hur tryckkokaren fungerar och hur mycket vatten inte förångar, men det kan också upptäcka eventuella problem eller brister med spis.

Varför detta test är viktigt

Tryckkokningsvatten är ovärderligt för de som är nya för att laga matlagning; det tar bort mystik och missuppfattningar av trycklagning. Jag har sett nybörjare ge upp efter fem minuter att tänka på att deras elektriska tryckkokare bröts för att den inte började laga mat. Innan tryckkokning kan börja (det vill säga timern börjar räkna ned), måste vattnet inuti koka, ångan måste trycka ut luften, ventilen måste stänga och trycket måste byggas. Hela processen kan ta var som helst från 10 till 15 minuter. Att veta vad man ska förvänta sig och hur länge det tar tar bort gissningen och frätar från att trycka på matlagningen din första måltid.

Förångningsskillnaden

Varmvattenprovet ger kocken en titt på hur lite vätska avdunstar under tryckkokning. Jag kokade samma mängd vatten i en avtäckt kruka och i en tryckkokare i 10 minuter för att se skillnaden. Den avtäckta kruken indunstat ungefär en kopp vatten medan tryckkokaren bara förlorade omkring en matsked. Att se den minskade indunstningen framhäver en av de stora skillnaderna mellan tryck och konventionell matlagning. All den “extra” kvarvarande vätskan kan göra för en väldigt vattnad smaklös köttkötta.

Felsökning av din tryckkokare

Om något inte visade sig som det borde det kunna vara ett utrustnings problem eller det kan vara receptets fel. Kunde du trycka koka vatten utan problem? Hållde problemet kvar under varmtvattenprovet? Då är det ett utrustningsproblem; packningar och ventiler måste bytas ut regelbundet (var 18: e eller så). När dessa delar börjar bära, kommer kokaren att ha svårt att nå och bibehålla trycket. För något mer allvarligt, som tryckkokaren inte sätter på, är det dags att ringa till återförsäljaren eller tillverkaren för en ersättare.