Det stygga sättet att steka en kyckling

Förra veckan gick jag till en pressmassage med en samling snygga Staub-köksredskap som Williams-Sonoma kommer att börja bära denna sommar. Kockarna förberedde måltiden nästan uteslutande i gigantiska Staub-kakor (eller cocottor, som de kallar dem) och grillpannor. Det var coolt, men det som verkligen blev mitt öga var den här falska vertikala rostaren olyckligt uppe i kökets hörn, och jag började naturligtvis tänka på kycklingar.

Min dagdrömmer tog mig till ett annat enda objekt i mitt kök med ett stort upprätt rör: bundtpan. På vägen hem, plockade jag upp en kyckling och började på en ganska obscen resa med pannan, som tills det här ödesdigra ögonblicket levde mestadels i dunkelhet bakom ett skåp, och ibland gjorde oskyldiga kakor till söta småteater.

För de oinitierade vertikala rostgubbarna borde du veta att det fantastiska med att göra det vertikalt är att det är effektivare och ger jämnare brunning utan att behöva fästa din fågel. Du kan vertikalt steka allt från en liten vaktel till din Thanksgiving kalkon. Ju större fågeln är desto större blir besparingen. Men du måste vara modig nog för att hantera det råa köttet från alla håll och stupa det på en offensivt stor axel. Du har läst så här långt, så jag vet att du kan göra det.

Innan du lade det i ugnen gnidade jag kycklingen ner med salt, peppar och lite torkad apelsinskinn som jag hade lagt om. Det visar sig vara en bra behandling, men jag var verkligen inte orolig hur min fågel var klädd. Jag fick bara se det ganska under en sekund innan jag gjorde gärningen. För att ställa upp det lägger jag några baby potatis och lökkil under kycklingens baksida. Dessa rostade i peppery fettet som droppade av kycklingen och gjordes till en god maträtt.

Jag har skrivit receptet utan specifika kryddor och underkroppar, så fråga dig själv vad som slår på dig och klär dig därefter.

Bundt Pan Vertikal Kyckling
serverar 4-6

3 till 4 pund kyckling
Salt, peppar och kryddor till säsong
Potatis, hårda frukter, lök till prop

Om du använder krydda på kycklingen, gnugga dem i huden. Om du har tid, låt dem tränga i en timme eller mer i kylskåpet. Annars får du rätt till företag.

Placera en ugnshållare tillräckligt låg för att rymma bundtpannan plus en extra få inches. För mig betyder det att du använder den nedersta ringen. Förvärm ugnen till 450 ° F.

Sprid ett lager av proppande frukter och / eller grönsaker på botten av pannan. Vrid kycklingen upprätt (benen på botten, vingarna på toppen) och kasta kroppen på bundtpannans centrala spik. Placera bundtpannan på ett bakplåt för att fånga droppfett från insidan av fågeln.

Rosta i 15 minuter, sätt sedan ugnen ned till 350 ° F och steka ytterligare 40-45 minuter, eller tills en snabbläst kötttermometer införd i bröstregistren 155 ° F. Vrid ugnen tillbaka till 450 ° F och steka ytterligare fem minuter, eller tills termometern registrerar 160 ° F.

Lossa kycklingen av sin bundt-y-intrång genom att försiktigt lyfta av den med tang. Ställ den på ryggen för att vila på en tallrik. Kontrollera de rostade grönsakerna för att göra det. De borde vara ömma men inte mjuka. Om det är underkokt, sätt tillbaka dem i pannan till ugnen tills det är gjort.

Grattis. Du är oskyldig inte mer.

• NordicWare Bundt Pan ($ 34, Williams-Sonoma)
• Staub Vertikal Roaster ($ 109,95, Kockens Resurs)