Det enklaste sättet att koka en persika

Det bästa sättet att välja en perfekt persika

(Bildkredit: Christine Gallary)

När det gäller att få persikor från gropen, finns det några olika metoder som får jobbet gjort. Fortsätt med försiktighet, eftersom inte alla metoder skapas lika. Det är verkligen ett enklare sätt att få jobbet gjort, och det här är det.

Använd en paringskniv och tre enkla steg

Pitting persikor är lätt. Det finns inga fina verktyg eller enhetsskärmar krävs – bara en skarp paringkniv. Det enklaste sättet att frigöra gropen är att klippa in frukten tills du slår i gropen. Skär sedan runt persiken, börja och sluta på stammen. Därifrån kan du använda dina händer för att försiktigt vrida varje halv frukt i motsatta riktningar för att separera. Ena sidan kommer att hålla gropen, medan den andra kommer att vara gropfri. Om gropen inte faller rakt ut, skjut kniven under toppen och sedan botten av gropen för att lossa den från köttet, dra sedan ut den med fingrarna.

Låt oss bryta ner det för att återskapa.

  • Skiva i halva: Börja vid stammen, använd en skarp paringkniv för att skära i persiken och skör frukten i hälften.
  • Vrida: Vrid varje halv i motsatta riktningar för att separera.
  • Släpp ut gropen: Om det behövs skjut du kniven under toppen och botten av gropen och dra den bort från frukten.

Även om gropen håller fast vid frukten, se till att du använder en lätt hand när du pissar persikor – dessa stenfrukter är känsliga och blåmärken lätt.

Vissa persika sorter är enklare att grova än andra

Den typ av persika du arbetar med gör också skillnad i hur lätt (eller svårt) det är att gropa. Gula och vita persikor kategoriseras av hur väl fruktens kött håller sig till gropen – de kan antingen vara fritt, clingstone eller semi-freestone. Sammanfattningsvis är mogna fritextarpersoner överlägset enklaste att gropa. De råkar också vara den sort som du mest sannolikt hittar på marknaden. Köttet klämmar inte fast vid gropen, så när det är snett i halva gropen är det extremt lätt att ta bort och ofta faller det ut på egen hand.

Spara dina persika gropar: Almond Peach Pit Milk

Skillnaden mellan Freestone och Clingstone Persikor

Som namnen antyder är skillnaden mellan dessa två persika sorter hur mycket fruktens kött klamrar sig till gropen. Freestone persikor har frukt som lätt faller av gropen, medan gropen klibbar fast vid köttet av klingsten persikor.