Det bästa sättet att välja en perfekt persika

(Bildkredit: Christine Gallary)

Vi närmar oss toppen av stenfruktsäsongen, och en av de bästa sommarupplevelser du kan ha är att bita i en helt mogen, doftande och söt persika. En persika så bra du har inget emot den klibbiga saften som springer ner hakan och fingrarna, en persika som du inte vill dela med någon annan.

Men hur väljer du en persika som blir så bra? Här är några tips som hjälper dig att välja den perfekta persiken.

(Bildkredit: Christine Gallary)

Vi pratade med Tory Torosian of Tory Farms, som säljer persikor och nektariner på San Franciscos Ferry Plaza Farmers Market, och han gav oss några tips om hur man väljer de bästa persikorna.

1. Försök hitta lokala persikor.

Lokala persikor behöver inte resa så långt, så de kan plockas när de är mogna. Persikor som måste sändas brukar vara plockade underbara så att de håller sig bättre när de flyttas.

Jordbruksmarknaderna är din bästa satsning på mogna persikor och kunniga bönder som kan vägleda dig i köpprocessen. Torosian säger att han bara väljer vad som är moget, vanligtvis från toppen av trädet. Andra odlare kan plocka hela trädet på en gång, vilket ger persikor med varierande grad av mognad, så det är värt att hitta ett vänligt ansikte som kan berätta om sina jordbruksmetoder och hjälpa dig att plocka ut persikor tills du hänger på det själv.

2. Smak, smak, smak!

Ta alltid full nytta av prover om de är tillgängliga, speciellt om mer än en mängd persikor är till salu. Vissa människor gillar sötma vita persikor, medan andra gillar tartkomplexiteten av gula persikor, men du kommer aldrig veta vilken du gillar om du inte smakar. Notera namnen på de du tyckte om och börja shoppa.

3. Leta efter färg först.

Medan en doftande persika alltid är ett gott tecken är det inte den viktigaste indikatorn på huruvida det kommer att vara brafärg är eller inte. Persikor ska ha livfulla toner och färger. Tänk på att det ibland var ett blad som skärmade en del av persiken så att det kan finnas vissa delar av det som fick mindre solljus (vilket gör den del ljusare i färg). Se bara till att de här delarna inte har några gröna toner, vilket är ett tecken på att persiken plockades för tidigt.

4. Börja (försiktigt) klämma.

Persikor blir sötare och juicier när de mognar. Krama dem kommer att berätta vilket stadium de är på. Tryck försiktigt på eller pressa axeln och spetsen (där stammen var) – om den bara börjar ge, är den mogen och klar att äta. Om persiken fortfarande är fast är det bra om du gillar krispiga persikor eller vill kasta dem i sallader eftersom de kommer att hålla bättre.

Kom ihåg att om du vill köpa persikor som du ska äta över en period av några dagar, bör du köpa varierande grader av mognad för att matcha din mattidslinje.

5. Förvara dem noggrant.

När du har fått persikorna hem, förvara dem vid rumstemperatur axel (stam) sida ner, helst i ett enda lager för att undvika blåmärken. Torosian rekommenderar till och med att klä upp dem i storleksordningen motmognad så att du vet vilken man ska äta nästa.

Om persikorna mognar innan du kommer till dem kan de förvaras i kylskåpet i några dagar, men äta dem innan de börjar bli rynkade, vilket är ett tecken på att de börjar torka ut.

Tack Tory!