Den Homemade Vegan Protein Mix Jag lägger till Smoothies

Ett litet protein kan göra en smoothie från ett mellanmål till en mer omfattande måltid, men valet av proteinpulver som finns i min livsmedelsbutik och online känner mig överväldigande och dyrt, vilket är kanske därför jag aldrig har hittat en som jag älskar.

Men jag började experimentera med andra proteintillsatser till min morgon smoothie och snubblat på en kombination av nötter och frön som smälte lätt och gav smoothies ett proteinhöjning – för att inte tala om många andra fördelar i form av vitaminer, fibrer och fettsyror . Ingredienserna är lättillgängliga i livsmedelsbutiken och kan enkelt blandas i en burk för en smidighet på handen hela tiden.

(Bildkrediter: Meghan Splawn)

En frösproteinblandning för smoothies

Kulinariska frön, som sesam, lin och chia, är små men mäktiga, packar en näringsstans trots deras lilla storlek. Fröer är höga i fett, komplexa kolhydrater, protein och fibrer, och kombinationen av näringsförmåga ger en mer fyllig smoothie.

Du kan använda en kombination av frön du gillar eller har till hands, men under det senaste året med att prova olika kombinationer har jag landat på en blandning som är lika delar linfrön, hampfrön, chiafrön och råskalade pumpafrön.

Hur mycket extra protein lägger min fröblandning till?

Två matskedar av denna blandning är cirka fem gram protein, så om du lägger till en fjärdedel kopp, det är 10 extra gram protein i din smoothie – och allt från kraften av växter!

Hur man lagrar den hemlagade proteinblandningen

Du kan gå den extra milen och mala dessa tillsammans i ett pulver för att lägga till smoothies, men det förkortar deras hållbarhet väsentligt. Istället kombinerar dessa frön i en lufttät behållare och stash den i kylskåpet. Lägg till några matskedar till varje smoothie och slipa bort.

  Sandningssocker: Färga din egen!

Varför dessa frön?

Här är varför och hur var och en av dessa hamnade i min proteinblandning.

Linfrön

Linfrön är noterade för deras höga omega-3-fettsyror, men de är också höga i fiber och vitamin B. Linfrön används ofta i vegan bakning som ersättning för ägg, så de är värda att hålla kvar för mer än bara smoothies. Hörnfrön kommer att skämma bort snabbare än hela, men markfrön är lättare att smälta, och de släpper ut mer av sina näringsämnen.

Jag tenderar att köpa markfrön eller slipa dem själv (en kaffekvarn fungerar bra för detta) innan de läggs till proteinblandningen, eftersom de verkar smälta smidigare på det här sättet men det betyder också att jag blandar mindre partier av min proteinblandning vid en tid.

Läs mer: Den ursprungliga Superfood: linfrö

Hampafrön

Bara för att vara tydlig – medan ätliga hampfrön är en del av cannabisfamiljen, har de inte samma upphöjande effekter som deras mer ökända kusiner. Dessa små men mäktiga frön är förpackade med alla essentiella aminosyror, vilket gör dem till en fullständig proteinkälla på egen hand. De ger också essentiella fettsyror, fibrer och järn. Dessa frön ska förvaras i kylskåpet för lång hållbarhetstid.

Läs mer: Hampfrön: Rik, Nutty & Nutritious

Chia frön

En gång synonymt med ett shaggy terra cotta-husdjur är chia frön nu mest kända för sina näringsmässiga supermakter i allt från pudding till smoothies. Dessa små frön är rika på omega-3 fettsyror, protein och dietfibrer. Köp dessa i bulkförrådet i din mataffär, eftersom de har en relativt lång hållbarhetstid och du använder dem ofta utanför denna smoothie mix också.

  5 enkla, 3-ingrediensglasor för skinka

Läs mer: Inne i kryddskåpet: Chia Fröer

Raw Pumpkinsfrön

Nu kan det här fröet tyckas vara lite annorlunda bland dessa små fröer, bara baserat på dess storlek, men efter att ha försökt denna proteinblandning med sesam och solrosfrön, gav jag råa skördade pumpa frön ett försök i förra sommaren och har inte tittat tillbaka sedan . De renar överraskande bra bland de stora fröerna, samtidigt som de ger gott om friska fetter, protein och ännu mer smak. De har en mer neutral smak än de andra stora frön jag har försökt och gör min morgon smoothie mer fyllning.

Hur man använder denna smoothieproteinblandning

Eftersom smoothie recept varierar mycket beroende på ingredienserna, kan du använda denna blandning som en proteinförstärkare för smoothies som redan är rik på protein, med så lite som två matskedar, eller upp till en kvartskål för att verkligen förbättra frukt och grönsaker-tunga smoothies.

Om ditt smoothie recept kräver en eller flera av följande frön (chia frön används ofta i smoothie recept), släpp det från smoothie och använd den här blandningen istället.

Hemlagad Vegan Protein Mix

Gör 16 portioner

 • 1/2 kopp

  linfrön

 • 1/2 kopp

  hampafrön

 • 1/2 kopp

  chia frön

 • 1/2 kopp

  råa pumpa frön

Kombinera frön i en lufttät behållare och lagra i kylskåpet i upp till två veckor. Tillsätt 2 matskedar till 1/4 kopp i dina smoothies och blanda tills de är grundligt kombinerade.

Receptanteckningar

Chia frön: Det är bäst att konsumera smoothies gjorda med chia frön direkt, eftersom de fortsätter att absorbera vatten och tjockna över tiden.